


- Contaminació urbana, industrial i sanejament.
- Estavi, consum i abastament.
- Qualitat hidromorfològica i biològica i cabals de manteniment.
- Contaminació agrícola i ramadera.
De Súria ens hem trobat moltes cares conegudes invertint temps en els tallers que hem participat i hem trobat molt interessant en la sessió de retorn propostes que s'incorporen per part de l'ACA per ser estudiades en més detall i que ens afecten directament com:
- Prioritzar punts crítics de sanejament i donar-los sol·lució com el Fusteret ( que aboca directament a llera)
- Retirar les graves acumulades al Cardener al pas de Súria, ja que que colmaten el riu i poden suposar un risc d'inundació.
D'altres també molt importants amb relació al runam Salí:
- Desdoblar el col·lector de salmorres (estudi de la segona fase: Abrera-Cardona-Balsareny)
- Tractar el problema dels runams salins com un problema global implicant al conjunt de les forces polítiques en la seva solució.
- Contituir una comissió interdepartamental de control mediambiental encarregada de fiscalitzar i controlar les concessions existents.
- Eliminar els runams salins.
- Prèvi a la presa de decisions sobre mesures correctores, caracterizar-les en termes de temps , expectatives , costos i repercusió de les despeses.
- Informar sobre la eficàcia de les mesures correctores emprades fins al dina de avui així com les futures.
- Establir compromisos econòmicament transparents i tècnicament viables i fiables , entre els explotadors i les administracions.
- Incloure en el Pla Director de restauració hidrològica i ambiental dels runams salins de la conca del Llobregat el runam de la Botjosa.
- Constituir amb urgència el Consell de conca del Llobregat:
- Avaluar la influència dels runams sobre la salinitat del Llobregat. Delimitar i controlar un polígon de protecció de la conca salina.
- Assumir per part de les empreses mineres els costos futurs de restauració del medi, alhora que les despeses que en el passat ha ocasionat la seva activitat.
- Engegar un programa de reconversió industrial perpoder tancar l'activitat minera, per tal d'afavorir la diversificació a curt i mig termini.
- Contruir nous dipòsits més ben impermeabilitzats per apilar els runams actuals en millors condicions.
- Reexaminar exhaustivament totes les opcions tècniques d'explotació a fi de reduir la producció del material salí que es dipositva en el runam.
- Qualificar els runams com residus especials, perquè així, a l'hora de concedir autoritzacions ambientals d'ampliació es disposi de recursos legals més restrictius.
- Modificar la normativa, introduint límits d'abocament del material salí al runam.
Podem dir sense equivorcar-nos que ha estat el primer intent d'implicar la ciutadania en temes d'interés que ens afecten directament, ara, només caldrà palpar que totes les administracions posen de la seva part per tal de preservar el nostre medi ambient i que aquest taller de participació ciutadana sigui un pas endavant per donar la paraula a la ciutadania. Per la nostra part, felicitats per la iniciativa. Però ara cal posar-se les piles i que tots plegats palpem aquests canvis.
Si voleu mes informació sobre la sessió de retorn: http://www.acaparticipació.cat
Si voleu mes informació sobre la sessió de retorn: http://www.acaparticipació.cat
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada