11 de desembre 2012

Paraules de reconeixement


Us passem la nostra intervenció en ple extraordinari de dilluns, pel nomenament de FILL ADOPTIU DE SÚRIA, als ciutadans RENÉ MACARY GAY DE LAFLORANCE i EMILI VIADER i SOLÉ.
En nom de la Montse, la Natalia i el de un servidor de vostès, que conformen el grup independent de Súria GIIS,  volem  saludar i agrair la presencia del Sr. Carles descendent d’Emili Viader i Solé,  així com també a la resta de les persones que ens acompanyen en la celebració d’aquest acte.
El nostre relat comença ara fa 100 anys quan els dos personatges que avui homenatgem,  Monsieur René Macary  i l’enginyer català senyor Emili Viader  i Solé,  en el decurs dels treballs miners de profundització del Pou Salí i la posterior construcció de una galeria, tallent una beta de potassa. (Les referències històriques d’aquest fet,  ens les acaben de presentar i les trobareu perfectament documentades i explicitades en el llibre Cum Grano Salis de l’ historiador surienc, l’Albert Fàbrega, que avui ens acompanya.)
L’any 1912 es el punt de partida,  l’ inici del recorregut, d’aquest transatlàntic,  com el nostre grup ha definit en alguna ocasió “les mines de potassa de Súria”, que ha superat en el transcurs d’aquets cent anys d’història, vents en contra, tempestes importants, i també cal dir-ho,  a algun capità,  que no va saber adreçar el rumb del vaixell, quan anava a la deriva. Aquets últims anys però, la situació ha canviat radicalment, i podem afirmar, que ara, ens trobem en el “redescobriment de la potassa”.  El projecte Phoenix, que ha endegat l’actual direcció de l’empresa n’és el responsable, es tracta de una proposta global que parteix de una solida base industrial i empresarial. Nosaltres.. hi veiem també en el projecte Phoenix, aquells punts d’utopia i d’aventura necessaris per a qualsevol gran iniciativa exitosa, ...els mateixos que fa cent anys Monsier René Macary i el senyor Emili Viader  els van portar al descobriment de la potassa. Tenim el convenciment que avui aquets dos prohoms estarien orgullosos, de la gestió del legat que ens van deixar.
Súria es un poble privilegiat, tenim un jaciment de potassa, una gran empresa que disposa de les tecnologies mineres i dels recursos econòmics per explotar-lo, i tenim també el mes important de tot: el capital humà – les persones – que han d’extreure la potassa. En un acte com el que celebrem avui, el Grup Independent de Súria GIIS, vol fer extensiu aquest homenatge  i expressar un agraïment públic, a tots aquells conciutadans, els de casa, els vinguts d’arreu  i a llurs famílies (principalment a les esposes i a les mares), que al llarg d’aquets cent anys han treballat a la mina  Es, per a tots ells, els qui hi han aportat el seu petit gra de sorra  i molt especialment a aquells que hi han aportat quelcom mes: la seva vida.  Avui també es un bon dia per recordar-los.
Ja per acabar, dir-vos primerament que estem contens i satisfets, que el nostre ajuntament hi sigui present, en la commemoració del centenari del descobriment de la potassa a Espanya, fet que va succeir a Súria. Comencem avui  en aquest  plenari,  amb la presentació de una proposta d’otorgament, de  la màxima distinció honorífica del nostre municipi, amb el  nomenament de fills adoptius de Súria  al Monsier Rene Macary i al Senyor Emili Viader,  i també que hem manifestat a l’alcalde el nostre suport i tota col·laboració que se’ns demani,  en els esdeveniments que s’organitzaran,  des de l’ajuntament,  en els propers mesos.
En nom de la Montse, la Natalia i el meu, volem  desitjar-vos a tots i totes unes bones festes de Nadal i un millor any 2013.  Moltes gràcies  per escoltar-me.

Arxiu del blog