06 d’agost 2009

Súria Mig ambiental

Visió selectiva de del nostre equip de govern en els temes referents al medi ambient, centrant-se gaire bé en el context educatiu i en la façana visible del nostre poble, la de postal la que poden contemplar des de la variant, Súria també té una cara oculta com la lluna, tenim una porta de servei per la que circulen les nostres vergonyes carregades d’un pols saborós que impregna els carrers, els camins i els nostres fills des de l’etapa més tendra i vulnerables de la seva vida, un gran silenci, un això que dius o que no arribes a dir però se amb seguretat que ho penses...


Des de el Consell de Medi Ambient del nostre municipi (en l’actual legislatura) mai s’ha tractat el tema referent a la contaminació que la nostra població pateix d’una forma endèmica a causa del transport de mineral d’un punt de l’explotació el pou de Cabanasses fins el pou 1 que es troba a l’entrada del poble arribant per Manresa.


Abans aquest transport s’havia dut a terme mitjançant vagonetes que travessaven zones rústiques, camps i boscos sense tocar el terra ja que les vagonetes penjaven d’uns cables com si fos un funicular en miniatura, el per que es van deixar d’utilitzar no ho ser ... però les vagonetes no travessaven per cap zona urbana i si salinitzaven al seu pas, que ho feia, coneixem l’efecte que tenia aquesta contaminació sobre el medi vegetal, ja que durant la seva utilització, al seu pas assolava una petita franja degut a que el mineral sali vessava o era arrossegat pel vent. Amb uns pocs anys de desús, la vegetació s’ha recuperat d’una forma natural. Avui que les vagonetes tant sols són un referent del passeig de Joncarets i el seu us tan sols ha existit en el record dels més grans, ens trobem que el transport de material salí es fa amb camions que surten de el pou de Cabanasses connectant amb la carretera de Castelladral i d’aquí enfilar el carrer Tarragona fins el semàfor i desprès tot recte fins el pou 1 on trobem fabricació durant aquest recorregut els camions travessen la zona urbana (per la porta de darrera de la població), coneixem les conseqüències que el contacte amb l’element contaminant tindrà sobre les nostres vides?,... arribarem a temps de tornar a renéixer com els elements vegetals malmesos anys enrera?... Que tornin les vagonetes, ara!

(Amics de les vagonetes)

Arxiu del blog