14 de febrer 2012

Caramelles i expressions de Súria al «Divendres» de TV3


Al llarg d'aquesta setmana, el popular programa de TV3 farà noves connexions des de Súria

El palindromista surienc Pere Ruiz, entre Màrius Serra i Espartac Peran, com a convidat de la secció 'Paraules en ruta'. Foto: AjSú
Les Caramelles i les dites pròpies de Súria han estat protagonistes de les connexions en directe que el programa "Divendres" de TV3 ha efectuat avui, dilluns, des de la plaça de Sant Joan. Una àmplia representació de les colles han ofert davant les càmeres una mostra de les actuacions i elements característics de les Caramelles, davant un públic molt nombrós. Al llarg d'aquesta setmana, el popular programa de TV3 farà noves connexions des de Súria, conduïdes pel periodista Espartac Peran.

L'emissió d'aquest dilluns s'ha iniciat amb una salutació d'Espartac Peran i de l'escriptor i enigmista Màrius Serra sobre la capa de glaç que cobria bona part de l'aigua de la font de la plaça de Sant Joan.

Màrius Serra ha dedicat la seva secció "Paraules en ruta" a les dites i frases característiques de Súria, amb la col·laboració de persones de totes les edats. "Divendres" també ha dedicat un apartat als palíndroms, amb la participació del surienc Pere Ruiz, que ha ofert alguns exemples d'aquestes frases simètriques. L'espai de TV3 també ha fet referència a les rajoles de xocolata de Súria.

Posteriorment, més de dos-cents caramellaires han participat en la connexió dedicada a les Caramelles, amb demostracions d'una galejada dels trabucaires, el ball de cascavells, el ball de bastons, els goigs de les botifarres, les ballestes i una interpretació conjunta d'El Cant del Poble, que ha posat punt i final al programa. Les explicacions sobre la tradició i els elements de les Caramelles han anat a càrrec de la periodista surienca Núria Balaguer.

La plaça de Sant Joan s'ha convertit durant tota la tarda en un plató televisiu, amb la presència de vehicles i equips tècnics que també hi romandran dimarts i dimecres per tal de realitzar les connexions corresponents a aquests dies d'emissió.

El passat medieval de Súria, l'activitat minera, el Poble Vell, el tomàquet rosa del Cardener i altres indrets de la vila i el seu entorn seran alguns dels propers temes suriencs de "Divendres". El programa s'emet de dilluns a divendres entre les 16.40 i les 18.30 h.

Arxiu del blog