20 de gener 2009

Senyals de canvi


Aquesta Festa Major d’hivern de Súria, 20 de gener, on celebrem el nostre vot de poble a Sant Sebastià, conflueixen moltes variants interessants. Avui és un dia històric amb l’entrada de Barack Obama a la Casa Blanca i de segur que el nostre Sant Sebastià l’ajudarà en aquest nou repte que l’espera. Un president negre que tindrà el plaer de governar un dels països mes influents del món. Ahir dia dinou era el tercer dilluns de gener que es celebra als Estats Units el dia de Martin Luther King, "Yo tengo un sueño... Un día, cualquier negro de este país, cualquier hombre de color en el mundo entero será juzgado por su valor personal antes que por el color de su piel" i molta energia de la massa social de la gent del carrer es sumava aquests canvis, uns resant en esglesies i els altres tenint l’esperança que noves maneres d’entendre la humanitat estant per arribar.


Obama no ens salvarà, un home sol no pot canviar els interessos del món! Però només el fet de la seva presència ja té un significat positiu per la humanitat. Avui hem avançat sense cap dubte, hem fet un pas important tal com ens va empènyer Darwin fa cent cinquanta anys amb la publicació de l’Origen de les espècies. I es va produir un canvi molt important en la historia de la humanitat. El 2009 fa dos cents anys del naixement de Darwin.


A Súria, també s’ha sumat amb actes interessants, com el reconeixement del geòleg surienc Salvador Reguant, de 80 anys, només en el seu document d’identitat, no pas en el seu aspecte ni en la seva mirada juganera i observadora d’home de ciència i hem sumat amb la trobada dels germans Claret que ens han fet gaudir amb les melodies dels seus instruments de corda, refermats pels joves músics de la jove orquestra de la Catalunya central. Un magistral Cant dels Ocells va fer cloenda de l’espectacle, i vam gaudir del joc de les paraules del nostre poeta Salvador Perarnau parlant de l’avi dels Claret. Curiosament ahir, també va rebre el premi Gaudí al Cinema Català la pel·lícula en blanc i negre amb el mateix nom “El cant del ocells”. I per acabar-ho d'adobar la colla de teatre del Foment Cultural ens ofereixen l'obra Diner Negre...


Potser veiem masses canvis i senyals que no signifiquen res i encara estem embriagades pel perfum i la màgia del Nadal. I volem donar al 2009 una esperança i significat nou, que no sigui només la sentida paraula crisi.

Arxiu del blog