27 de gener 2010

El ple de Súria dóna llum verd al concurs de creditors per l´obra del nou ambulatori



Els grups GIS i AIS, a l´oposició, accepten a contracor la proposta de l´empresa constructora per evitar que se n´iniciï un procés de liquidació, però critiquen l´equip govern per «la manca de negociació»


DAVID BRICOLLÉ / SÚRIA La constructora de l´edifici on s´ha d´ubicar el nou ambulatori de Súria podrà tirar endavant el concurs de creditors en què està immers i evitar així un procés de liquidació. Ho farà amb l´adhesió de l´Ajuntament –amb qui l´empresa té contret el 40% del total del deute–, que ahir va donar llum verd definitiu a la proposta de viabilitat presentada per la promotora, Corriola SL.

Un conveni que, entre altres aspectes, preveu que l´empresa només pagarà als creditors el 50% del deute contret, i que ha aixecat la queixa d´una part dels empresaris afectats per aquesta obra perquè consideren molt desfavorables les condicions acceptades pel consistori i li retreuen que no s´hagi negociat prèviament amb ells aquest conveni. També hi ha una altra part dels industrials que ja hi ha donat el seu suport. La celebració de la junta de creditors de Corriola SL és prevista per a avui.

Què ha avançat en les darreres hores per a la resolució d´aquest conflicte? A la pràctica, ben poca cosa. Però la constructora i l´equip de govern surienc (format per PSC, ERC i GPS) han aconseguit que prosperi l´acord de viabilitat que el ple ja havia aprovat el 18 de desembre passat i que l´oposició volia que es revoqués i renegociés. GIS, AIS i CIU –els tres grups que són a l´oposició amb 6 dels 13 regidors– havien forçat la convocatòria d´un ple municipal extraordinari que es va celebrar ahir amb un únic punt a l´ordre del dia: que no es ratifiqués el conveni d´adhesió a la proposta de Corriola. El propòsit inicial de les tres formacions era que, un cop es deixés de banda aquesta proposta, se´n negociés una de nova amb el conjunt d´empresaris afectats.

Carrer sense sortida
Finalment, però, a excepció de CiU, els mateixos grups de l´oposició no van donar suport a la revocació del primer acord –AIS hi va votar en contra i GIS es va abstenir. El motiu que van argumentar és que ara ja no hi havia temps material per presentar una nova proposta de viabilitat per tirar endavant el concurs de creditors, i que si avui no se´n celebrava la junta Corriola SL es veia abocada a la liquidació. El regidor de CiU, Ramon Codina, sostenia que era possible demanar una pròrroga per pactar un nou acord.

Ara bé, els tres grups de l´oposició van coincidir a retreure a l´equip de govern que des del primer moment «es limités a acceptar» la proposta presentada per Corriola SL, «sense haver entrat en cap negociació, ni haver consultat a la resta d´empresaris afectats». Montse Llop, portaveu del GIS, destacava que Corriola «ha fet els deures i ha presentat la millor proposta per defensar els seus interessos», però que «qui no els ha fet és l´Ajuntament, que ha menyspreat un tema tan important i no ha negociat malgrat que va tenir temps per fer-ho». En aquesta línia, Miquel Caelles, de l´AIS, va retreure a l´executiu local que «malgrat representar més d´una cinquena part del deute, i malgrat els danys col·laterals que aquesta situació suposa per a diverses empreses surienques, mai no ha arribat a presentar una contraproposta». L´oposició també va coincidir a posar en relleu, en paraules del regidor de CiU, que l´equip de govern havia estat «descuidat» perquè «hauria d´haver gestionat un acord amb totes les parts –el conjunt de les empreses afectades– i sumar-s´hi».

L´alcalde de Súria, Antoni Julián, va defensar que havien actuat «amb responsabilitat» perquè «ens hem basat en una proposta de viabilitat que han fet els administradors concursals de l´empresa, i hem valorat que és el millor camí perquè l´empresa no liquidi»

Arxiu del blog