13 de març 2012

ARGUMENTS


El nostre grup GIIS, es caracteritza per la persistència, per cercar que les coses es facin com s’han de fer. Els nostres arguments i raonaments sempre estan recolzats per la llei, us traslladem el nostre seguiment i treball sobre el tema de “l’abocador provisional”.
Perquè les runes de l’enderroc provinents dels edificis del barri de Sant Jaume es van dipositar segons el promotor “provisionalment” al paratge anomenat “ camp de la bota” conformant un abocador i actuant de una manera totalment irregular al nostre entendre en matèria de medi ambient i de seguretat i salut laboral.?

7/02/12  Escrit dirigit als Sr. Josep Mª Canudes i Miquel Caelles
Bon nit, s’han assabentat de l’abocament de runes que s’ha fet en el terreny anomenat els pins de la mina o el camp de la bota?
 En cas afirmatiu voldríem conèixer:
1.- Qui ha autoritzat aquest abocament?
2.-  En base a quina normativa s’ha autoritzat l’abocament ?
3.- Quin ha estat el control dels residus abocats – residus contaminats, substancies orgàniques, etc-?
4.- S’ha impermeabilitzat el terreny afectat per les runes abocades.?
5.- Nom de l’empresa responsable i certificacions acreditatives.
En el supòsit contrari demanem que es prenguin las accions correctores que marquen les lleis en matèria d’abocaments i tractament de residus.
8/02/12  Bon dia. Contesta el Sr. Alcalde
Les runes de l’enderroc provinents dels edificis del carrer Sant Jaume es realitza d’acord al  ESTUDI de GESTIÓ DE RESIDUS inclòs dins el projecte d’enderroc aprovat per l’ajuntament segons l’acord de 16 de gener de 2012.
-       Això no es veritat, en cap moment parla de residus fora de l’obra. ( La fitxa de residus fora de l’obra del projecte esta en blanc). Tampoc parla  de la operativa que s’ha utilitzat per la retirada de les runes.
-       Duran el procés d’enderroc s’ha minimitzat l’impacte ambiental.
-       No ho dubtem
-       S’ha fet la recollida selectiva dels materials perillosos (amiant) per un personal especialitzat i s’ha traslladat a un dipòsit autoritzat.
Tot i així es detecten i així els hi vaig fer arribar mitjançant unes fotografies materials que probablement contenent amiant. (part superior de la runa)

-       No es un abocament. És un estucatge provisional de runes al camp de la bota, en un àrea ben delimitada i tancada, i va ser consensuat pels serveis tècnics, la policia i el regidor de l’àrea (1).
La figura legal del estucatge provisional no existeix – s’han fet consultes – i en el cas que provisionalment s’han de emmagatzemà runes inerts i material de la construcció amb un dipòsit temporal fora de l’obra aquest ha de contemplar:
- Sistemes de reg per eliminar la pols.
- Tanca perimetral complerta.
- Sistema de drenatges .
- Trampes de captura de sediments
Area tancada: delimitada si, tancada no, i la prova es que un equip de 3 a 5 persones alienes a l’obra i amb la furgoneta aparcada al costat entraven just desprès de la descarrega dels camions per iniciar la “tria selectiva”
Consens serveis-policia-regidor de l’area: Qualsevol modificació  de un projecte inicial aprovat requereix que ha d’estar validat i ducumentat  per la direcció facultativa,  i acceptat per promotor.
-       L’estucatge es de residus de la construcció inerts i en espera de ser traslladat a un dipòsit autoritzat.
-       Acabada l’obra es presentarà per part de l’empresa que executa l’enderroc el recull de la gestió documental realitzada.
Es obligatori hi ho determina RD 105/2008 que parla de la gestió dels residus.
-       Es previst d’iniciar el trasllat amb “banyeres “ al dipòsit autoritzat el proper divendres dia 10.  El termini previst per realitzar el trasllat i neteja del solar es de dos dies.
Es va fer dins dels terminis raonables.
(1)La retirada de les runes a l’obra, com ja haureu pogut comprovar, només es pot realitzar amb dúmpers d’obra degut a l’estretor del carrer. Aquest material es carrega en contenidors de poca capacitat de càrrega. Per aquest motiu se’ls va autoritzar a dipositar el material al camp de la bota ja que allà es pot fer la posterior càrrega en camions “banyera” de més capacitat per traslladar el material al abocador.
 -Això no es correspon a la realitat, els camions que abocaben al camp de la bota portaven una carrega en torn a les 20 Tn.
- Qualsevol modificació  del projecte inicial aprovat  ha d’estar validat per la direcció facultativa, documentat i acceptat per promotor.
Encara ni ha mes:
- El representant de la propietat del solar no en sabia res.
- Els veïns es van queixar a l’Ajuntament de la pols que generava l’abocament.
La lectura que nosaltres fem d’aquets fets el la següent:
1.- Que l’exigència en l’aplicació de les  normes es molt diferent quan el promotor es l’Ajuntament que quan es un administrat.  Nosaltres hem de ser l’exemple a seguir, el nostre comportament intaxable.
2.- Que s’ha de tenir mes rigor a l’hora de contestar un escrit, s’han reconèixer els errors –que tots en fem- i rectificar si s’escau que es de savis.
Demanem finalment que revisin tota l’operativa d’aquesta obra, determinin totes aquelles coses que no s’han fet be i es corregeixin de cara a actuacions futures.


Arxiu del blog