24 de maig 2011

CiU de Súria veu «complicat» un pacte amb el PSC


Els socialistes necessitarien una aliança a tres bandes per poder liderar el govern







JORDI ESCUDÉ | SÚRIA La fragmentació de resultats a les eleccions de diumenge a Súria deixa obert el futur govern del poble. Si bé CiU va ser la força més votada i va aconseguir passar d’1 a 4 regidors, i desbancar el PSC de la seva hegemonia de govern durant quatre mandats, haurà de pactar amb algun dels partits independents si no vol governar en solitari, després que el seu alcaldable, Josep M. Canudas, va donar ahir pràcticament per descartada l’opció d’un pacte amb el PSC.


La federació nacionalista tenia previst celebrar anit una reunió amb tots els membres del grup amb la intenció d’iniciar la roda de contactes per estudiar les possibles opcions de govern «a partir de ja», segons va explicar el seu alcaldable. Com a llista més votada, i veient els resultats de diumenge, «creiem que som nosaltres qui ha de governar», afegia Canudas, tot i admetre que el joc democràtic no tanca possibilitats a un mandat encapçalat pel PSC. És per això que CiU vol fer valer l’avantatge que, d’entrada, pot tenir el fet d’haver estat la força amb més suport, i en aquest sentit explicava ahir que «parlarem amb tots els grups» per analitzar a fons l’ampli ventall de possibilitats que es presenta. D’entrada, «no es pot descartar res», va afegir, tot i admetre que «la sociovergència seria una opció complicada», entenent que «el poble demana un canvi».


A part d’aquesta, hi ha dues combinacions alternatives que permetrien un govern liderat per CiU, i que el partit té la intenció de valorar sense que per ara parteixi de cap preferència prèvia, segons va assegurar ahir el mateix Canudas. D’una banda, en tindria prou amb els tres regidors del GIS, mentre que si es decanta per pactar amb els dos de l’AIS també necessitaria incorporar el regidor d’ERC per arribar a un govern de set. Així doncs, la primera opció es perfila com la més viable, si bé CiU no s’ha decantat per cap. Sense tancar portes a ningú, el líder del GIS, Santi Filló, deia ahir que «s’ha demostrat que el poble demana un canvi», i en aquesta línia considera que «el pacte més natural seria entre CiU i el GIS, però és una decisió que han d’explorar els convergents». A més, es remet «a la bona experiència» que ja hi va haver amb el pacte que van fer aquests dos partits el 1991, en aquell cas amb una majoria favorable al GIS. L’única condició que imposaria ara el GIS «són les polítiques encaminades a solucionar l’atur», explicava Filló, i assegurava que «amb això n’hi hauria prou per entendre’ns». També Miquel Caelles, de l’AIS es manifestava ahir predisposat «a escoltar tothom», però considerant que «és CiU qui ha de moure fitxa», i entenent que «potser és necessari un canvi». Va afegir que «si ens criden, estarem disposats a governar, i si no, farem una oposició constructiva». Finalment, ERC també es manté «a l’expectativa» de converses amb qui sigui, explicava ahir el seu alcaldable, Àngel López, tot i ser conscient que amb un sol regidor no té la clau per a la governabilitat.


Decepció al PSC


Per la seva banda, i després de la davallada que ha patit amb la pèrdua de dos regidors (en tenia 5), el PSC té pràcticament assumit que passarà a l’oposició. A més, cal tenir en compte que un hipotètic govern del PSC que impedís l’entrada de CiU hauria de ser necessàriament a un mínim de tres bandes, amb el GIS i l’AIS o bé amb el GIS i ERC. Són dues alternatives poc probables, atès que el mateix PSC admet que «és CiU qui ha de moure fitxa per formar govern», explicava el líder socialista, Antoni Julián, de manera que a priori el PSC no posarà pals a les rodes per a un govern convergent, encara que ell en quedi exclòs. També és cert que no renuncien a la sociovergència; «en podem parlar, però no em toca a mi iniciar les converses».


Julián feia ahir aquestes declaracions tocat pel daltabaix de vots, «que potser ens podíem esperar, però no tant», i que entre altres coses atribuïa al fet que «com a govern se’ns ha castigat a nosaltres per la crisi». Així, també feia referència a la desfeta del GPS, que ha perdut el regidor que tenia al govern, tot i que l’altre soci, ERC, ha aconseguit mantenir el seu.

6 comentaris:

Anònim ha dit...

Perquè no es pot contemplar un pacte per governar amb una àmplia majoria de CIU+GIS+AIS? Crec que el que els resultats indiquen és que el poble de Súria vol un canvi, i cap d'aquestes formacions governava fins ara. A més serien 9 persones treballant per Súria desde el govern i el poble ho necessita. Cuantes més persones siguin al govern més feina podran fer.Deixeu de banda els interessos personals i mireu el bé del poble siusplau.

Anònim ha dit...

També m'agradaria CIU+GIS+AIS deixant a l'oposició els que han estat governant. Un govern de canvi, però amb diferents sensibilitats. A més, cada cop que ERC ha estat decisiva ha donat l'alcaldia a PSC; fins i tot el 1995 que CIU va ser la llista més votada. Jo els deixaria de banda, que és el que han sembrat.

Veient els resultats, no és gens difícil interpretar el que vol poble: un canvi 180º.
Només falta que CIU també ho sàpiga interpretar així i triï bé els socis de govern.

Anònim ha dit...

Mases partits governan, hi ha una dita que diu que les mitjes no son mai plenes, dons imaginat amb tres.Mi sobren els de l'AIS. Amb CIU i GIS crec que ja ni ahurà prou i ho poden fer be pel poble.

Anònim ha dit...

de que van els de GIIS, desprès d'enmerdar-ho tot ara volen ser al govern, que CIU pacti amb qui vulgui o pugui però el GIIS com més lluny millor.

Anònim ha dit...

Jo crec que com més lluny millor els de PSC i Esquerra Republicana i els de AIS per mi ja no sabien ni d'haber presentat, aquests si que ho enmerden tot.

Anònim ha dit...

Crec que ha quedat palès que, si bé el poble volia un canvi, no era aquest tipus de canvi.
Que vigili CiU, que d'aqui 3 anys poden haver-hi força sorpreses.

Tampoc crec que sigui descartable una moció de censura, amb ERC com a protagonista.

Arxiu del blog