27 de maig 2011

Mena: ´Iberpotash serà un dels centres més importants d´Europa´

 El conseller diu que la inversió de la multinacional comportarà la construcció de polígons al territori

ACN/MANRESA El conseller d'Empresa i Ocupació, Francesc Xavier Mena, ha afirmat aquest dijous a Manresa que la multinacional Iberpotash es convertirà en un dels centres de subministrament de clorur potàssic i sòdic "més importants d'Europa" després d'aplicar els seus plans d'inversió a les mines de les comarques centrals. Mena ha afegit que "aprofitant la situació" d'Iberpotash s'impulsarà la construcció "d'algun polígon industrial" al territori que "atragui noves inversions relacionades amb aquest sector". La companyia pretén destinar 200 milions d'euros en els pròxims tres anys a l'extracció i producció de clorur potàssic i sòdic i aquesta inversió podria suposar la creació de més de 600 llocs de treball.

Després de participar en una conferència a la Cambra de Comerç de Manresa, Mena ha recordat que els plans d'inversió d'Iberpotash es desenvoluparan en tres fases i que la inversió inicial ja està "compromesa". Les altres fases es complementaran amb aspectes logístics com ara la "millora de la línia ferroviària" o també la construcció "d'un nou calat al Port de Barcelona" perquè hi puguin operar els vaixells SupraMax, que es fan servir per exportar la matèria primera.

El conseller d'Empresa i Ocupació ha remarcat que les inversions en matèria ferroviària es faran "més endavant" quan "s'hagin superat les estretors pressupostàries" i, per tant, "es puguin assumir aquestes inversions".

Iberpotash és l'única empresa productora de sals potàssiques de l'estat espanyol. La seu central de l'empresa es troba a Súria i compta amb una plantilla directa de 1.200 treballadors, entre plantilla i persones contractades. L'empresa forma part de la multinacional Israel Chemicals Limited (ICL), líder mundial en producció de fertilitzants i productes químics.

Pel que fa a la finalització de la primera fase de les obres del nou edifici del Centre Tecnològic de Manresa, Mena ha destacat que els centres d'aquestes característiques que hi ha arreu de Catalunya tenen "un paper molt important" però ha remarcat que el Govern serà "molt exigent" amb el control dels seus resultats.

Mena ha dit que hi ha d'haver un procés de transferència "molt clar" dels centres tecnològics cap a les empreses i que aquests centres han de poder "competir internacionalment" i la seva tasca "ha d'arribar a les empreses".

"L'únic camí per generar ocupació és crear i atreure noves empreses"

El conseller d'Empresa i Ocupació, Francesc Xavier Mena, ha pronunciat aquest dijous la conferència 'Perspectives econòmiques 2011-2012 per a les empreses catalanes' a la Cambra de Comerç de Manresa. Mena ha destacat que l'únic camí per generar ocupació és "crear i atreure noves empreses" i que aquesta generació de llocs de treball vindrà de les empreses i no de l'administració.

Mena ha afirmat que una de les línies per redreçar la situació econòmica és a través de la simplificació de normatives i tràmits administratius que "han de complir de forma excessiva les empreses". El conseller ha remarcat que a través de la Llei Òmnibus intentaran "insuflar oxigen a les empreses".

Altres propostes que ha assenyalat Mena són el foment de l'emprenedoria i l'atracció d'inversió estrangera. Mena ha afirmat que en aquests moments "les economies emergents estan buscant el seu lloc al món i a Europa" i que "Catalunya és un candidat molt ben rebut".

Respecte la reducció de l'atur, el conseller ha afirmat que "no és qüestió només de fer bullir l'olla" sinó que "també tenim un problema que és l'ocupabilitat de les persones". Mena ha dit que el fracàs escolar ha comportat que molts joves "no tinguin ofici ni benefici" i que, per tant, "tenen dificultats serioses per inserir-se al mercat laboral".

En aquest sentit, Mena ha expressat que el Govern està treballant per reformar els estudis de formació professional inspirant-se en el model alemany. El conseller ha explicat que el nou model vol posar els estudis "al servei de les empreses" i que la formació sigui "dual i alternada", és a dir, que els estudiants compaginin les hores d'estudi amb pràctiques a les empreses.

Arxiu del blog