04 d’agost 2011

El Bages podria perdre 2 o 3 ambulàncies del SEM


Segons denuncia la Plataforma en Defensa de la Sanitat Pública al Bages el Servei Català de la Salut té previst el tancament del servei nocturn d'urgències i els dissabtes i festius a Cardona i la reducció dels recursos destinats al transport sanitari no urgent o programat

 
El Bages passarà a disposar de 2 o 3 vehicles del SEM menys dels que tenia fins ara. Foto: Adrià Costa

A la llista de retallades sanitàries que s'han fet al Bages darrerament com les importants reduccions de llits de traumatologia i de medicina interna al Centre Hospitalari (Althaia) i de llits sociosanitaris de llarga estada a l'Hospital de Sant Andreu (Fussam) i a la Clínica de Sant Josep (Althaia), reducció de personal i d'horaris d'atenció al Centre d'Urgències d'Atenció Primària (ICS), possible reducció o eliminació d'un dels equips del Programa d'Atenció Domiciliària Equip de Suport-Pades (ICS), el Servei Català de la Salut té previstes noves mesures d'estalvi sanitari segons denuncia la Plataforma en Defensa de la Sanitat Pública al Bages.

Per una part, properament es durà a terme la reducció del nombre d'ambulàncies del transport sanitari urgent. El Servei d'Emergències Mèdiques (SEM) suprimirà 2 o 3 ambulàncies de les que presten servei al Bages. Des de la Plataforma de Defensa de la Sanitat Pública denuncien que questa mesura significarà tenir menys capacitat de resposta i més tardança en arribar a les urgències i emergències, "posant en perill la salut i la vida de les persones". A més, la Plataforma denuncia també la reducció dels recursos destinats al transport sanitari no urgent o programat. Es retallaran de forma significativa els transports de persones pels serveis de rehabilitació, hemodiàlisi, radioteràpies, centres de dia, altes hospitalàries i trasllats inter hospitalaris.

En les mesures d'estalvi sanitari, el Servei Català de la Salut també té previst el tancament a partir de mitjans de setembre del servei d'urgències de les nits de les 20h. fins les 8h., i els dissabtes, diumenges i festius a Cardona. Això suposa deixar a Cardona i el seu terme municipal i de Montmajor, considerat com terme d'alta muntanya, sense metge i infermer/a de guàrdia. Per anar a urgències s'hauran de traslladar al CAP de Súria o esperar que l'equip de guàrdia es desplaci al seu domicili. La Plataforma recorda que l'àrea coberta per aquest servei d'urgències és un territori extens (380 km2), amb habitatges dispersos i amb un col·lectiu important de persones grans. La Plataforma tem que "decisions d'aquest tipus es vulguin implantar a altres localitats de la nostra comarca".

Finalment la Plataforma denuncia la supressió de consultoris als pobles, tot i que no concreta quins seran. Es preveu la supressió d'un nombre determinat de consultoris dels pobles on visiten metges i infermeres d'atenció primària alguns dies i hores de cada setmana, allunyant els serveis i obligant a la població, a vegades persones grans i amb dificultats, a més desplaçaments.

Arxiu del blog