12 d’agost 2011

Guàrdies nocturnes: un puzle en moviment

Les reordenacions dels horaris dels centres de salut durant les nits de l'estiu preocupen i despisten a parts iguals


A quin ambulatori em toca anar si a les quatre de la matinada em faig un tall al peu que necessita uns quants punts de sutura? Les reordenacions que està duent a terme el departament de Salut, sumades al fet que la informació està arribant als pobles afectats tard, malament i amb comptagotes està despistant de valent els usuaris del Bages, que veuen amb preocupació la pèrdua del servei de guàrdies ambulatòries de nit, de festius i de caps de setmana.


El cas de Cardona -confirmat ja pel Govern- i el cas de Navàs i Sallent, que tot sembla indicar que seguirà els passos del de Cardona, ha posat en peu de guerra responsables municipals, entitats i veïns a títol individual d'aquests municipis.


Si les mobilitzacions ciutadanes no ho eviten, Cardona deixarà de tenir guàrdies de nit, de festius i de caps de setmana a partir del 19 de setembre. La intenció de Salut és que fora de l'horari diürn en dia laborable (de 8 del matí a 8 del vespre), els pacients de Cardona i els del municipi berguedà de Montmajor (que fins ara anaven a Cardona) s'hagin de desplaçar fins a Súria en cas d'urgència mèdica.


Les entitats i tots els partits polítics de la zona (inclosos els grups municipals de CiU dels dos pobles) s'han començat a mobilitzar per no perdre el servei. De raons, diuen, "no ens en falten". Entre d'altres coses exposen que una quarta part de la població de Cardona té més de 65 anys, un col·lectiu que sovint no disposa de vehicle propi i que "molts cops, a més, és el que té menys recursos". També han fet referència a l'extensió i dispersió geogràfica de la zona, que té unes 400 masies escampades pel territori.


Si la reordenació s'acaba aplicant, l'ambulatori de Súria passarà de fer guàrdies per a 8.900 persones (Súria, Sant Mateu de Bages i Callús) a oferir servei a una població de 14.573. O el que és el mateix, atendrà el 63% més de pacients que ara. I ho farà, en principi, amb el mateix equip mèdic.


Navàs també? Aquesta és la pregunta que alguns navassencs s'estan fent aquest estiu. Bé, els que no s'han mogut del poble, ja que els que són ara mateix de vacances es trobaran, potser, amb el canvi dat i beneït quan tornin. Precisament, el fet que el departament de Salut hagi avisat en ple mes d'agost i ho hagi fet directament als ambulatoris (sense consultar ni negociar, ni tan sols comunicar-ho amb anterioritat als consistoris afectats) ha estat molt criticat pels responsables polítics municipals.


Segons va poder saber Regió7 (vegeu edició del 5 d'agost), Salut estaria estudiant treure les guàrdies ambulatòries de nit, de festius i de caps de setmana de Navàs. El moviment implicaria que els navassencs i els habitants de Balsareny, Gaià, l'Ametlla de Merola i Viver i Serrateix s'hagin de desplaçar fins a Sallent. Tot i que la gerència de la Regió Sanitària de la Catalunya central no ho ha confirmat (ahir eren previstes reunions entre els ajuntaments de Navàs i Sallent amb Salut), tot sembla indicar que seguiran el mateix camí que Cardona.


La mesura faria que Sallent passés d'atendre 7.000 usuaris a atendre'n 10.600 més. És a dir, un total de 17.600 persones, més del doble que fins ara. Polítics i entitats locals ja han fet notar que, en algun cas, com podria ser Montmajor-Súria o Viver i Serrateix-Sallent, se "superaran les isòcrones" que preveu la llei "perquè se sobrepassaran els 30 minuts de trajecte".


La gran àrea de Manresa
La retallada de serveis (o concentració, depenent del cantó d'on es miri) de Cardona i Navàs se suma a la que l'anterior govern tripartit va fer el setembre de l'any passat a l'àrea de Manresa, quan va concentrar les guàrdies nocturnes de Sant Joan de Vilatorrada, Sant Vicenç de Castellet i Sant Fruitós de Bages a Manresa, la qual cosa va fer que pacients de Fonollosa o Talamanca, per exemple, veiessin incrementat encara més el seu temps per arribar als punts d'atenció.

1 comentari:

Anònim ha dit...

El nostre flamant equip de govern ni hi té res a dir? Sr. Alcalde, Sra. Regidora de sanitat, els hi recordo que aquesta mesura també afecta als suriencs. No deien en campanya electoral que tenien un govern amic a la Generalitat? A veure si es nota.

Arxiu del blog