05 d’agost 2011

Els alcaldes lamenten la retallada a les Escoles de Música


Es queixen que l'efecte retroactiu els obligarà a cobrir la partida amb recursos propis i de la data escollida de l'anunci quan ja estan aprovades les taxes i quotes pel proper curs

 
Interpretació de Revel·lió a la cuina per part de l'Escola de Música de Súria aquest juny. Foto: AjSú

Els alcaldes consultats per Manresainfo.cat per la retallada del 50% amb efectes retroactius de les subvencions a les Escoles de Música Municipals es mostren molestos sobretot per la poca sensibilitat mostrada pel govern de la Generalitat cap a unes iniciatives que, com recorda Laura Vilagrà "no són competència dels ajuntaments però que mantenim en la nostra aposta per l'educació i l'accés a la cultura dels nostres ciutadans". L'alcaldessa republicana reconeix que esperaven una retallada "però en cap cas" tan alta i "encara menys" amb efecte retroactiu, que, recorda, afectarà també els usuaris dels centres de formació musical.

Més bel·ligerant es mostra Navàs on el seu alcalde, Jaume Casals, defineix la mesura com a un "despropòsit" i recorda que significarà una reducció d'uns "102.600 euros, 51.300 del curs que comença i la mateixa quantitat pel curs 2010-11" pel seu efecte retroactiu. Els consistoris es queixen a més a més que la retroactivitat de la decisió "tindrà greus efectes negatius en l'economia municipal" ja que eren uns diners amb que l'Ajuntament comptava i que tenien la seva partida en els pressupostos.

A Artés, Josep Candàliga coincideix amb altres alcaldes en recordar que la mesura arriba quan els ajuntaments han aprovat els preus de matriculació i les quotes mensuals de les Escoles Municipals de Música.

Aquesta és la principal preocupació també de la regidora de cultura de l'Ajuntament de Súria, Anna Pérez, que com Navàs, compta en uns 100.000 euros els diners que deixarà de rebre el municipi per a la seva Escola de Música i que hauran de restar d'alguna altra partida pressupostària. Pérez ha assenyalat que de cara a la propera setmana té prevista una reunió amb la directora de l'Escola de Música de Súria per estudiar possibles alternatives a aquest contratemps sobtat.

La retroactivitat de la mesura també preocupa a Sallent pel fet d'haver de modificar partides pressupostàries per cobrir la mancança que suposa perdre uns diners que estaven previstos, tot i que l'alcalde de la població, David Saldoni, recorda que la despesa pública que significa l'Escola de Música suma uns 1400 euros per alumne i curs, entre l'aportació de l'Ajuntament i la subvenció de la Generalitat. "En temps de crisi hem d'estudiar bé les despeses que tenim", assenyala Saldoni, "ja que si ens posem a mirar què costen alguns serveis municipals" que ofereixen a la població "més d'un es podria queixar pel greuge comparatiu que suposa" respecte de les persones que no hi accedeixen o tenen altres interessos formatius.

Tot plegat sense comptar amb el que suposarà per altres Escoles Municipals de Música com la de Moià amb l'Ajuntament en fallida i en espera de poder prendre oxigen amb les ajudes que puguin arribar de les administracions superiors.

Els alcaldes temen l'anunci per part del govern de la Generalitat de futures retallades que afectin les escoles bressol municipals i es mostren queixosos que des del govern de la Generalitat s'aconselli contenció als ajuntaments però les mesures que es prenen els portin a suplir la inversió de la Generalitat.

Sant Vicenç de Castellet és l'únic municipi de la comarca que l'anunci no l'ha afectat directament ja que continuen amb les gestions d'homologació de la seva escola de música que degut a que l'equipament no reunia tots els requisits exigits no estava inclosa en el catàleg d'Escoles de Música de la Generalitat. El seu alcalde, Joan Torres, espera que el trasllat de l'escola de música a Cal Soler permeti que el proper curs ja pugui funcionar dintre del circuït de les altres escoles de música de la comarca. "El nostre cas no és típic, ja que partim de la base que en el curs passat no vàrem rebre cap subvenció de la Generalitat per aquest concepte", finalitza l'alcalde

Arxiu del blog