07 d’abril 2012

Arriben les caramelles «més grans de Catalunya»


Súria convida a celebrar la Pasqua amb més de 500 caramellaires al carrer

Imatge d'arxiu de les Caramelles de Súria. Foto: AjSú Súria tornarà a ser la capital catalana de les Caramelles el proper cap de setmana, amb la presencia de més de 500 caramellaires de totes les edats que oferiran els seus cants i danses pels carrers de la vila en una mostra de cultura popular amb més de 400 anys d'història. Els dies centrals de la festa seran dissabte i diumenge, 7 i 8 d'abril. Una de les principals novetats d'aquesta nova edició serà el reforçament de la presència dels grups caramellaires als barris de la vila, gràcies a la col·laboració de les associacions veïnals surienques.

Les nou colles participants en les Caramelles d'enguany són les següents: Tro Gros, La Llanterna, Juvenil del Foment Cultural, Grans de l'Agrupació Sardanista, Infantil del Foment Cultural, Infantil de l'Agrupació Sardanista, Altatxu, Coral L'Esplai i Coral Sòrissons.

Les colles actuaran pels carrers i les places de Súria entre les 9.00 i les 14.30 h. del Diumenge de Pasqua. Com és tradicional, els principals escenaris de les actuacions caramellaires seran la plaça Major del Poble Vell (de 9.30 a 11.30 h.) i la travessia principal de la vila i la plaça de Sant Joan (d'11.00 a 14.30 h.). El tram comprès entre la plaça de la Serradora i el Pla de la Font es tornarà a convertir novament en una illa caramellaire i de vianants per tal de poder gaudir plenament de la festa.

En el seu recorregut pels barris, les colles disposaran de punts de trobada específics per portar a terme les seves actuacions, amb l'objectiu d'apropar les Caramelles als barris suriencs i consolidar la presència de les Caramelles a tots els indrets de la vila, d'acord amb la tradició d'aquesta manifestació popular.

Seguint la tradició, les Caramelles començaran la tarda del dissabte, 7 d'abril, amb les actuacions de les colles a les cases pairals de l'entorn de Súria. Pel vespre tindrà lloc el sopar per a caramellaires a les pistes de l'Escorxador (20.00 h.) i la trobada del pavelló d'esports (21.30 h.), una de les cites destacades del programa. En aquesta trobada, les colles presentaran les cançons i danses d'enguany com a pròleg de la jornada central de la festa. En la cloenda de l'acte del pavelló, hi actuarà la colla castellera Salats de Súria i tots els caramellaires interpretaran conjuntament El Cant del Poble, himne patriòtic de Josep Anselm Clavé, Amadeu Vives i Josep Maria de Sagarra.

L'Agrupació Sardanista, una de les entitats que aporta més caramellaires a la festa, celebra enguany el seu 50è aniversari, una efemèride que estarà molt present en les seves actuacions. D'altra banda, la Coral Sòrissons actuarà per primera vegada a les masies de l'entorn de Súria al llarg del dissabte a la tarda i incrementarà el seu recorregut del Diumenge de Pasqua.

Les Caramelles, una festa antiga i jove
En una xerrada que va obrir el programa d'actes d'enguany, l'historiador berguedà Albert Rumbo va explicar que les caramelles són una tradició pròpia de les comarques de la Catalunya vella. Inicialment, era una festa religiosa per celebrar la Pasqua de Resurrecció, recollint antics ritus de celebració per l'arribada de la primavera i la renovació del cicle agrari. El mot ‘caramella' prové del nom d'un instrument semblant a l'actual gralla, que en l'antiguitat acompanyava la interpretació de les cançons.

Les colles acostumaven a passar per les cases pairals per cantar i recollir els productes que els oferien com a premi per llurs cantades. Recordant aquest històric costum, el Diumenge de Pasqua s'acostuma a fer un esmorzar tradicional a partir de les 9.00 h. a la plaça Major del Poble Vell per als caramellaires i per a totes les persones que assisteixen a les actuacions de les colles en aquest emblemàtic espai.

Les Caramelles de Súria figuren entre les més antigues de Catalunya, ja que estan documentades des de finals del segle XVI. A partir del seu origen religiós, les lletres de les cançons es van diversificar amb temes de caire festiu, amorós o humorístic. A Súria, un testimoni viu d'aquesta temàtica caramellaire són els Goigs de les Botifarres, amb referències satíriques sobre l'actualitat local i nacional.

La dansa s'ha convertit en un element característic de les Caramelles de Súria, amb la presència de mostres tan destacades com el ball de bastons o el ball de cascavells, que simbolitza el temps de la florida amb els cops que els peus dels balladors fan sobre la terra, com si volguessin despertar-la del somni de l'hivern. Aquesta integració de música i dansa converteix els carrers i places de Súria en escenaris privilegiats d'una manifestació cultural única d'arrel tradicional.

Un altre tret diferencial de les Caramelles de Súria és la presència d'elements folklòrics que enllacen amb els orígens de la festa: els trabucaires, les ballestes, els estendards, les lloques o els músics que acompanyen la interpretació de les cançons d'algunes colles. D'aquesta manera, les Caramelles de Súria mantenen viva una tradició que s'ha transmès de generació en generació, adaptant-se als nous temps sense perdre els seus signes d'identitat. L'ambient de Caramelles es respira a la vila. En els dies previs a la festa s'ultimen els assajos, i a les finestres i balcons de les cases dels caramellaires es poden veure mocadors que, gràcies al seu color, identifiquen la colla a la qual es pertany.

Per tots aquests motius, les Caramelles s'han convertit en la festa de cultura popular més antiga, representativa i integradora de Súria. És una festa que al llarg del temps ha mostrat una gran capacitat de renovació, capaç d'atreure les noves generacions i esdevenir un punt de trobada intergeneracional que aplega els suriencs i les surienques de totes les edats.

Arxiu del blog