21 d’abril 2012

El surienc Josep Ma. Rodríguez presenta el seu darrer poemari


Vista parcial de la Biblioteca de Súria, durant l’acte de presentació del llibre 'Arquitectura yo'. Foto: AjSú
 La poesia va protagonitzar dijous el cicle "Per Sant Jordi, llibres de casa", amb la presentació del darrer llibre del poeta surienc Josep Maria Rodríguez, "Arquitectura yo", a la Biblioteca Publica. El cicle acabarà aquest divendres amb la presentació del llibre "Epidèmia, progrés i solidaritat. El còlera de 1885 a Súria", del surienc Jordi Algué, en un acte que tindrà lloc al saló de sessions de la Casa de la Vila a partir de les 20.00 h.

Josep Maria Rodríguez és un dels joves poetes més destacats de l'actual panorama literari de l'estat espanyol. "Arquitectura yo" va guanyar recentment el 14è Premi de poesia Generación del 27, un dels guardons poètics més importants en llengua castellana.

L'acte de presentació va tenir moments emotius i poètics d'alt nivell, amb la lectura de diferents poemes del llibre a càrrec de l'autor i una comunicació molt propera amb els assistents en un participat col·loqui sobre poesia i creació literària.

Josep Maria Rodríguez va explicar que la presentació del seu darrer llibre a Súria li feia "especial il·lusió", tot recordant la seva presència en un acte que va tenir lloc el gener de l'any 2010, dins del programa de la festa de Sant Sebastià, al costat del poeta Joan Margarit.

Segons el poeta surienc, "Arquitectura yo" és un llibre "més fosc" que l'anterior, "Raíz", perquè va néixer amb la voluntat de fer "un ajustament de comptes amb mi mateix". Súria és la segona població on es presenta el llibre, després de Lleida, ciutat on resideix l'autor. A començaments de maig, el llibre també serà presentat a Barcelona.

Josep Maria Rodríguez va dir als assistents que escriure poesia permet recuperar "la llibertat de la infantesa". El poeta surienc va afegir que la creació poètica és accessible a tothom perquè "la sensibilitat es pot educar", tot i que és necessari "perdre la por" a escriure i fer-ho "artesanalment i a poc a poc".

També va referir-se als seus lligams amb la vila, tot comentant que a les presentacions i recitals poètics que realitza fora de Catalunya acostuma a explicar que Súria és "un poble petit d'uns set mil habitants, i tots artistes". Josep Maria Rodríguez va indicar que els llibres són més importants que els premis que es puguin aconseguir, ja que "els premis passen i els llibres hi resten".

Un dels poemes recitats per Josep Maria Rodríguez a la Biblioteca és el que va dedicar a la desapareguda Goretti Badia, i que va ser inscrit en una columna a l'interior del nou centre d'assistència primària (CAP) com a homenatge a aquesta recordada professional sanitària que dóna nom a l'equipament.

En la presentació de l'acte, la regidora d'Educació i Cultura, Ana Pérez, es va congratular de la participació de Josep Maria Rodríguez en el cicle "Per Sant Jordi, llibre de casa", remarcant que es tracta d'un autor surienc "que té una trajectòria creativa important". També es va felicitar per la bona acollida que han aconseguit totes les presentacions de llibres realitzades aquesta setmana.

Presentació del llibre sobre el còlera de 1885
El cicle "Per Sant Jordi, llibres de casa", organitzat per l'Ajuntament de Súria, acabarà aquest divendres amb la presentació del llibre "Epidèmia, progrés i solidaritat. El còlera de 1885 a Súria", del surienc Jordi Algué i Sala. Es tracta de l'estudi més ampli publicat fins avui sobre aquest important fet històric, que va donar lloc a la celebració del Vot de Poble i de la festa de Sant Sebastià.

El volum consta de 455 pàgines i forma part de la col·lecció "Temes de Súria", editada per l'Ajuntament. En l'acte de presentació hi parlaran el mateix autor, el doctor en història de la Universitat de Barcelona, Manel Risques, i la historiadora bagenca Gemma Rubí, en representació del Centre d'Estudis del Bages

Arxiu del blog