20 de maig 2012

El llibre de l'epidèmia de còlera de 1885 es presenta a Callús


 

Enric Vall de Vilaramó, Josep Maria Canudas, Eva Travesset i Jordi Algué. Foto: AjSú
L'historiador surienc Jordi Algué i Sala va presentar ahir, dimecres, a Callús el seu llibre ‘Epidèmia, progrés i solidaritat. El còlera de 1885 a Súria', en un acte que va reunir una trentena de persones a la seu de la Fundació Aplicació. En la presentació del llibre, organitzada per aquesta entitat, hi van participar els alcaldes de Callús, Enric Vall de Vilaramó, i de Súria, Josep Maria Canudas, i la historiadora callussenca Eva Travesset.

L'acte va servir per posar de manifest els lligams històrics, socials i humans entre Callús i Súria, dues poblacions veïnes on l'epidèmia de còlera de 1885 va tenir una especial incidència. En aquest sentit, l'autor del llibre, amb arrels familiars callussenques, va remarcar que "els pobles del Mig Cardener tenim una història bastant comuna".

Segons les dades recopilades per Jordi Algué, l'epidèmia va provocar 16 morts a Callús, xifra equivalent al 5% de la població, i va infectar 79 persones, gairebé el 25% dels habitants. D'acord amb les estadístiques oficials de l'època, Callús, Súria i Sant Martí de Torroella van ser els municipis més afectats pel còlera de 1885 a la província de Barcelona.

Jordi Algué va explicar que l'epidèmia va deixar al descobert "les mancances" de moltes poblacions, fet que va servir per posar les bases de millores posteriors en higiene pública i salubritat. Al mateix temps, l'impacte del còlera va generar un esclat de solidaritat que, en el cas de Callús, es va concretar en la fundació de la Mútua de Sant Sebastià, una entitat assistencial que va funcionar entre 1888 i 1930.

En el transcurs de l'acte, l'alcalde Josep Maria Canudas va afirmar que a Callús i Súria "ens uneixen moltes coses", com l'entorn natural, la geografia, importants fets històrics i diferents serveis bàsics com la sanitat. Segons el batlle surienc, "en el futur, això de caminar junts ho haurem de fer més sovint del que fèiem fins ara" perquè "en temps de dificultats, els veïns ens hem d'ajudar i hem de sumar més que restar".

Josep Maria Canudas també va expressar la seva predisposició com a alcalde de Súria a "col·laborar en tot allò que ens pugui ajudar a millorar el veïnatge comú". També es va referir als lligams de Jordi Algué amb Callús, tot elogiant "el treball i la tenacitat".

El llibre de Jordi Algué és l'estudi més important realitzat fins ara sobre l'epidèmia de còlera de 1885, que a Súria va donar origen al Vot de Poble i a la festa de Sant Sebastià. El volum forma part de la col·lecció ‘Temes de Súria', editada per l'Ajuntament. La primera presentació del llibre va tenir lloc el passat 20 d'abril a Súria, en un acte que va omplir el saló de sessions de la Casa de la Vila.

Arxiu del blog