26 de maig 2012

Nadia Ghulam parla a Súria sobre «El secret del meu turbant»


 
 Nadia Ghulam a la biblioteca de Súria. Foto: AjSú
Una setantena de persones va assistir dijous, 24 de maig, a la xerrada que l'escriptora afganesa i resident a Catalunya Nadia Ghulam va oferir a la Biblioteca de Súria al voltant del llibre ‘El secret del meu turbant', del qual és coautora. L'acte va ser organitzat per la Biblioteca i pel Casal de la Dona.

El llibre es basa en les vivències personals de Nadia Ghulam, que amb vuit anys va patir greus ferides a Kabul a causa d'una bomba i que es va fer passar per home per portar un sou a la seva família quan es va instaurar el règim talibà. L'obra, escrita conjuntament amb Agnès Rotger, va guanyar el premi Prudenci Bertrana de novel·la de 2010.

Nadia Ghulam va explicar que el llibre pretén esvair "moltes ignoràncies" al voltant del seu país, que es troba en guerra des de fa 35 anys. Segons l'autora, dos dels grans problemes d'Afganistan són l'analfabetisme i el fàcil accés de tothom a les armes, la qual cosa provoca un estat permanent de violència i una inseguretat generalitzada.

L'autora afganesa va afirmar que a Afganistan "no només hi ha hagut violència contra les dones, sinó contra tothom". Tot i les dificultats que imposa aquest entorn violent, Nadia Ghulam va remarcar que "a Afganistan hi ha moltes dones que estan lluitant i arriscant la seva vida pel país".

Segons Nadia Ghulam, la conquesta d'un futur millor per a Afganistan dependrà bàsicament de la formació, tot i assenyalar que "destruir és molt fàcil i construir costa moltíssim". Malgrat això, es va mostrar convençuda que "algun dia, també nosaltres tindrem pau".

Nadia Ghulam va ser presentada per la bibliotecària de Súria, Maria Àngels Alsina. En la xerrada, l'autora va mantenir un col·loqui amb les persones assistents, entre les quals es trobava la regidora de Cultura, Ana Pérez. Posteriorment va signar diferents exemplars de la seva obra.

Arxiu del blog