07 de juliol 2008

SÚRIA UN ESTAT POLICIAL

Les tarifes de les escombraries no deixen de pujar i les obligacions dels ciutadans cada dia són més, que rebem nosaltres a canvi?, un planeta sostenible i asèptic, tenim malsons amb una tortuga verda que apareix amb el seu dit amenaçador i ens diu: no recicles com cal, no ets un bon ciutadà,... i a més t’hauré de sancionar!!!. Els nostres fills han après bé la lliçó, revisen les bosses de brossa i amb una mirada freda ens culpabilitzen i nosaltres pobres mortals pensem, que hem fet malament aquesta vegada?, un paper al rebuig?... si estava brut de greix i pintura, com el puc reciclar? Quin contenidor serà? El del paper? Pot ser residu especial?, O bé fins i tot industrial? Vivim en una angoixa eterna sota la mirada atenta d’aquells que ens diuen si hem omplert bé la rentadora, ... ens cronometren el temps que tenim l’aixeta oberta, ... ja ens ensabonem en sec.

Les espelmes donen un caire romàntic, en un entorn on el consum elèctric només està destinat a una minoria privilegiada...

Les obligacions dels ciutadans cada dia són més, la política del reciclatge és correcta, però encara ho és més la política de la reutilització. Algú ens parla dels costos mediambientals que pot tenir el reciclatge del paper?, o els costos econòmics i energètics del reciclatge del vidre?. Quines són les xifres comparatives de costos?,... per que és més car el paper reciclat que el no ho és?...

Darrera dels contenidors siguin del color que siguin hi ha una empresa mediambiental de tractament de residus, que en molts casos no pertanyen a l’administració, una empresa privada que ha fet un negoci rodo, estaven en el lloc adequat en el moment adient, la nostra societat de consum desbordant amb la filosofia de fer una vida més fàcil i amb el missatge d’usar i llençar ha col·lapsat els abocadors de residus sòlids, la seva vida s’escurça i aviat tindrem que buscar nous terrenys per fer abocadors que ningú voldrà tenir a prop.

Els ciutadans, sota la mirada d’un agent mediambiental amb poders sancionadors, col·loquen els residus en el lloc adequat, sempre amb el dubte del error i la consciencia confosa,... els empresaris d’empreses de reciclatge només han de passar a recollir el material i portar ho a les plantes de transformació... perquè no donem la volta i plantegem la recollida selectiva com un premi per el municipi i no només al municipi per tot el país... Premiar amb una reducció del rebut ...fins i tot podem eliminar ho... el no haver de pagar per la recollida de les escombraries seria un bon al·licient per la majoria de ciutadans a l’hora de seleccionar els seus residus... i no oblidem les campanyes de reutilització i la proposta d’una vida austera.

Arxiu del blog