09 de setembre 2010

El còlera tornarà a Súria de la mà de «Pell de Poble»

L'espectacle, basat en l'epidèmia de finals del segle XIX, comptarà amb més de 150 participants


Imatge d'arxiu de la representació de 1985. AjSú

L'espectacle "Pell de Poble", un retaule teatral sobre l'epidèmia de còlera que va assolar Súria a finals del segle XIX, es tornarà a representar a la Plaça Major del Poble Vell de Súria entre els dies 18 i 26 de setembre, vint-i-cinc anys després de la seva estrena en aquest mateix entorn. Més de 150 persones de totes les edats participaran en les representacions, en una iniciativa impulsada per diferents entitats surienques i l'Ajuntament de Súria.

L'estrena de "Pell de Poble", l'any 1985, va ser un esdeveniment ciutadà que commemorava el centenari de l'epidèmia, orígen del Vot de Poble en honor de sant Sebastià. Aquesta nova edició de l'espectacle dóna inici a la commemoració del 125è aniversari dels fets del còlera, una celebració que culminarà el proper mes de gener.

"Pell de Poble" es representarà els dies 18, 19, 24, 25 i 26 de setembre. L'obra, original del desaparegut autor teatral manresà Agustí Soler i Mas, descriu l'impacte de l'epidèmia en el context de l'època, esdevenint així un fresc de la Súria de mitjans i finals del segle XIX a través d'un text àgil, complementat amb música en viu, dansa i cançó. L'espectacle comptarà amb música original del surienc Joan Pelfort i Ribera, a més de peces del repertori tradicional.

En la realització de l'espectacle, encapçalada pel Foment Cultural, també participen les següents entitats: Cobla Vila de Súria, Societat Coral La Llanterna, Coral L'Esplai, Coral Sòrissons, Agrupació Sardanista, Tro Gros, Geganters del Poble Vell, associació de veïns del barri de Sant Jaume, Casal de la Dona i associació de veïns del Poble Vell. El suport econòmic de tota la realització és a càrrec de l'Ajuntament de Súria.

Entre els participants figuraran moltes de les persones que fa vint-i-cinc anys van intervenir en l'estrena de l'espectacle. En relació amb aquelles primeres representacions, enguany hi haurà més música, nou vestuari i nous personatges, com a resultat de la recerca històrica realitzada per a l'ocasió, que ha aconseguit treure a la llum dades inèdites sobre els fets del còlera.

El còlera es va estendre a molts pobles catalans al llarg del segle XIX, però l'epidèmia de 1885 va tenir un impacte molt especial a Súria. En un mes i mig, la malaltia hi va provocar la mort directa d'unes 90 persones, però en total en van resultar infectades prop de 270 persones en una època en què la vila tenia uns 1.800 habitants.

L'epidèmia de 1885 va marcar la història contemporània de Súria, que encara recorda aquells fets en el Vot de Poble i en els noms d'alguns carrers dedicats a persones i institucions que es van significar especialment en la lluita contra el còlera i els seus efectes a la vila.

El públic assistirà a les representacions de "Pell de Poble" des d'unes graderies instal—lades a la mateixa Plaça Major del Poble Vell, amb un aforament aproximat de 300 persones. Les entrades seran numerades i tindran un preu de 12 euros. Al llarg d'aquesta setmana es podran començar a adquirir anticipadament a l'establiment La Cantina 3.

Per a més informació o reserva d'entrades per a les persones que viuen fora de Súria, es pot trucar al telèfon de l'Ajuntament (93.868.28.00) en el següent horari: de dilluns a divendres, de 9.00 a 14.00 h., i dimarts, dimecres i divendres, també de 16.00 a 19.00 h.

Les hores de les cinc representacions de "Pell de Poble" seran les següents:
  • Dissabte, 18 de setembre: 22.00 h.
  • Diumenge, 19 de setembre: 20.00 h.
  • Divendres, 24 de setembre: 22.00 h.
  • Dissabte, 25 de setembre: 22.00 h.
  • Diumenge, 26 de setembre: 20.00 h.
Coincidint amb aquestes noves representacions de "Pell de Poble", la sala d'exposicions Cal Balaguer del Porxo acollirà a partir del proper divendres, 10 de setembre, una mostra sobre l'estrena de l'espectacle, l'any 1985. En l'exposició es podran veure imatges, programes, retalls de premsa i diferents objectes relacionats amb les representacions realitzades fa vint-i-cinc anys.

La mostra es podrà visitar fins al proper 24 d'octubre en el següent horari: de dimarts a diumenges i festius, d'11.00 a 14.00 h., i dissabtes, també de 17.00 a 20.00 h. Els dies de representació estarà oberta des d'una hora i mitja abans de l'espectacle.

En l'exposició, titolada "Pell de Poble 1985, la màgia de les emocions" també es recordarà l'autor del guió, Agustí Soler i Mas. El desaparegut home de teatre manresà es va implicar a fons en el naixement de l'espectacle, amb un text ple de ritme i força dramàtica.

Arxiu del blog