13 de gener 2011

La festa de Sant Sebastià culmina el 125è aniversari dels fets del còlera a Súria

L'efemèride serà recordada amb el pregó de la festa, una exposició de documents històrics, xerrades, una processó commemorativa i la representació de l'espectacle "La cerimònia de la llum"

Súria celebrarà enguany la festa de Sant Sebastià amb un ampli programa d'actes que culminarà la commemoració del 125è aniversari dels fets del còlera i la proclamació del Vot de Poble (1885-2010). L'efemèride serà recordada amb el pregó de la festa, una exposició de documents històrics, xerrades, una processó commemorativa i la representació de l'espectacle "La cerimònia de la llum", protagonitzat per la prestigiosa cantant Lídia Pujol.

El programa també inclou l'obertura del Centenari del Centre d'Esports Súria, una conferència de l'escriptor Vicenç Villatoro i una visita guiada a diferents indrets històrics de la vila, entre d'altres actes culturals, populars, musicals, religiosos i esportius.

Enguany, l'Ajuntament de Súria ha volgut reforçar el caràcter cultural de la festa de Sant Sebastià. L'organització de la festa ha comptat amb la participació de la Comissió 125 anys dels Fets del Còlera i de diferents entitats i particulars.

El programa, dissenyat per la surienca Coaner Codina i Pich, inclou diferents imatges de la Casa de la Vila després de les obres de renovació que s'hi han realitzat. D'aquesta manera es manté el criteri gràfic aplicat en els darrers anys al programa d'actes, remarcant el valor d'elements destacats del patrimoni surienc.

El pregó de la festa tindrà lloc diumenge vinent, 16 de gener, al saló de sessions de la Casa de la Vila, i serà a càrrec del doctor Lluís Guerrero i de l'historiador surienc Jordi Algué. El pregó serà dedicat als fets del còlera de 1885 a Súria, origen del Vot de Poble a Sant Sebastià, i a l'impacte de l'epidèmia en el conjunt de Catalunya.

Jordi Algué també ha estat el recopilador dels documents històrics sobre els fets del còlera que s'exposaran per primera vegada a la vila dins de la mostra "Epidèmia, solidaritat i progrés. El còlera de 1885 a Súria". L'exposició es podrà visitar fins el 27 de febrer a la sala Cal Balaguer del Porxo. L'acte inaugural tindrà lloc el diumenge, 23 de gener.

Súria serà una de les primeres poblacions catalanes que veurà "La cerimònia de la llum", un espectacle original de la cantant Lídia Pujol, que combina cançó, música i llum en una escenificació que vol evocar els punts de trobada i les contradiccions entre les religions, les persones i les cultures.

Lídia Pujol és una de les cantants més singulars, inquietes i prestigioses de l'escena catalana gràcies a la personalitat de la seva veu i als seus treballs i col·laboracions amb artistes de nivell internacional. "La cerimònia de la llum" es farà el divendres, 21 de gener, a l'església parroquial de Sant Cristòfol. Les entrades numerades es podran adquirir a l'establiment La Cantina 3.

La festa de Sant Sebastià també serà l'ocasió per presentar la nova imatge de la plaça de Sant Joan i la nova vorera del carrer d'Àngel Guimerà, que millora significativament la mobilitat de vianants al barri de Sant Jaume.

Altres cites destacades del programa de Sant Sebastià són les següents:

  • Actes religiosos. Una processó traslladarà la imatge del Sant Crist des de l'ermita de Sant Salvador fins a l'església de Sant Cristòfol (diumenge, 16 de gener), en record de la processó que l'any 1885 va donar origen al Vot de Poble. La imatge romandrà a l'església parroquial durant una setmana i posteriorment serà tornada a l'ermita de Sant Salvador (diumenge, 23 de gener). La missa de renovació del Vot de Poble (dijous, 20 de gener) serà presidida pel nou bisbe de Solsona, Xavier Novell, en el seu primer acte religiós a la vila des de la seva proclamació.
  • Actes populars. Durant la festa de Sant Sebastià (dijous, 20 de gener) tindran lloc les tradicionals cercavila, galejada i ballada de sardanes a la plaça de Sant Joan.
  • Actes culturals. L'escriptor i periodista Vicenç Villatoro parlarà sobre el mite del jardí perdut a la literatura del segle XX (dimarts, 18 de gener), en un acte que tindrà lloc a la Biblioteca Pública. També s'hi farà l'acte de lliurament de premis del concurs de microcontes, organitzat dins del programa Municipi Lector i del 60è aniversari de la Biblioteca (dimecres, 19 de gener), i amb la participació del rondallaire Pep Tort. El programa de la festa inclourà una visita guiada a l'indret dels antics Molí de Reguant i camí ral cap a La Pobla i Fusteret, a càrrec de l'estudiós Albert Fàbrega (diumenge, 30 de gener).
  • Actes solidaris. El Dr. David Noguera, de l'organització Metges Sense Fronteres, pronunciarà la conferència "El còlera avui: Haití, exemple d'una crisi humanitària" (divendres, 28 de gener).
  • Actes musicals. El Quintet Goethe oferirà un concert al petit auditori de l'Escola Municipal de Música (dimecres, 19 de gener). D'altra banda, l'orquestra Eivissa, una de les formacions musicals surienques més destacades de les darreres dècades, protagonitzarà un concert amb motiu del seu 30è aniversari (dissabte, 29 de gener).
  • Teatre. El Grup de Teatre del Foment Cultural oferirà tres representacions de l'obra "Els hereus", original d'Alain Krief (dies 20, 22 i 23 de gener).
  • Actes esportius. El Centre d'Esports Súria iniciarà la celebració del seu Centenari (dissabte, 29 de gener). D'altra banda, el Club de Tir Esportiu de Súria celebrarà la 17a Tirada Internacional d'Armes Pneumàtiques (dies 22 i 23 de gener).

La commemoració del 125è aniversari dels fets del còlera es va iniciar el setembre passat amb les representacions de l'obra "Pell de Poble", que van constituir una fita en la història del teatre surienc i un esdeveniment social i cultural.

Arxiu del blog