31 de gener 2011

Tirallongues i Salats participen a la simultània de castells de Valls


Més de 10.000 castellers de tots els Països Catalans actuen simultàniament a Valls en les festes Decennals de la Candela

Castell de germanor entre les colles de l'Eix, aquest diumenge a Valls. Foto: David Garriga

Tirallongues de Manresa, Salats de Súria i Castellers de Solsona han participat aquest diumenge en la trobada castellera simultània que es celebra cada deu anys i que ha reunit a més de 10.000 castellers de tots els Països Catalans a Valls. Les colles arribaven en cercavila a la plaça del Blat, davant l'Ajuntament i feien un pilar de salutació. Un cop a lloc, primera ronda conjunta on els Tirallongues han descarregat un 3 de 6 amb agulla, els Salats un 5 de 6 i els Castellers de Solsona, un pilar de 4. La segona ronda, que era de pilars s'ha enllestit amb tres pilars de 4 de les dues colles bagenques i la solsonina. Al final, les colles de l'eix, amb Tirallongues, han tancat l'actuació amb un castell de germanor.

La trobada del món casteller s'ha celebrat amb motiu de les festes Decennals de la Candela
Valls ha viscut aquest diumenge una de les jornades castelleres més espectaculars i úniques. 57 colles i més de 10.000 castellers han actuat simultàniament en la trobada del món casteller dels Països Catalans que només se celebra cada deu anys amb motiu de les festes decennals de la Candela. El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, que l'ha presidit, ha remarcat el simbolisme dels castells. "Força, equilibri, bellesa, voluntat compartida de fer les coses sempre més difícils i sempre bé", ha dit el conseller. Mascarell també s'ha compromès a fer realitat el museu casteller que s'ha d'ubicar a Valls i ha felicitat la ciutat per organitzar i desplegar una trobada tan única per al món casteller.

Totes les colles castelleres el país, les Illes Balears i la Catalunya Nord s'han reunit aquest diumenge a Valls en la Trobada del Món Casteller que la capital de l'Alt Camp organitza només cada deu anys, i en el context de les festes decennals de la Candela. Les festes que duren deu dies, han dedicat el primer de setmana al fet casteller, amb un simposi d'experts, una fira castellera i amb la culminació d'aquesta actuació simultània de 10.000 castellers.

La jornada ha estat del tot única. Per l'alta participació, superant la d'edicions anteriors amb 57 colles. Per la multitudinària assistència de públic que no s'han volgut perdre aquesta fita històrica i pel missatge que transmet al món aquesta tradició nascuda a Valls i que ja és un símbol d'identitat nacional a Catalunya. Per al conseller de Cultura, Ferran Mascarell, simbolitza "la força, l'equilibri, la bellesa, la voluntat compartida de fer les coses sempre més difícils i sempre bé, la fraternitat i la bona competència". Per a l'alcalde de Valls, Albert Batet, és una demostració al país, i fora de les seves fronteres, de que "sumar i fer pinya ens fa a tots millors".

Segons ha explicat Batet, la ciutat de Valls se sent orgullosa de ser el bressol dels castells i de ser-ne "la llavor" i ha agraït la declaració per part de la Unesco dels castells com a patrimoni immaterial de la humanitat el passat mes de novembre, per ser "un reconeixement a totes les generacions que any rere any han traspassat aquest tradició fins arrelar-la".

Per la seva part, Mascarell s'ha compromès a fer realitat el museu casteller que ha d'ubicar-se a la capital de l'Alt Camp. "El vol la vila de Valls, el vol el departament de Cultura i arribarà", ha assegurat el conseller.

Durant el matí, Mascarell i Batet, acompanyats del delegat del Govern al Camp de Tarragona, Joaquim Nin, han presidit els pilars de salutació a la ciutat d'acollida, Valls, que han fet totes les colles de dos en dos. Després han desfilat fins a la Font del Monxo, amb el monument als Xiquets de Valls d'amfitrió, on han actuat tots junts. L'actuació ha començat amb una hora de retard, sobre les dues del migdia, i ha estat un autèntic espectacle. En dos rondes, les 57 colles han aixecat, primer diferents torres de fins a vuit pisos i, després tots a la vegada, 57 pilars.

Arxiu del blog