09 de juliol 2011

Visita a les excavacions

Avui, com cada any, representants del GIIS, Santi Filló i Montse Llop han visitat les excavacions que es porten a terme en aquest indret. L'entusiasme del seu portaveu i estudiós del nostre passat Albert Fàbrega i  la bona feina dels nois i noies de l’ Institut que cada any s'apunten a la recerca, fan possible nous descobriments. Cal afegir la feina  d'una colla de jubilats que es troben molts dissabtes per millorar els accessos i desbrossar d'herbes les guixeres com les noves troballes.

Arqueòlegs júnior per a recuperar el patrimoni històric de Súria

Han localitzat les restes d'una torre medieval al Puig de Sant Pere

Estudiants de l'institut de Súria es converteixen en arqueòlegs. Foto: Estefania Escolà

Al voltant d'uns 25 estudiants de l'institut Mig-Món de Súria s'han convertit en arqueòlegs durant dues setmanes amb l'objectiu de recuperar el patrimoni històric del poble. Els treballs s'han dut a terme a la zona de les Guixeres, als afores del municipi, on durant els últims anys ja s'han localitzat les restes d'una església preromànica. Enguany, s'ha descobert una torre medieval situada al Puig de Sant Pere. Segons l'historiador surienc Albert Fàbrega, juntament amb l'antic Mas de la Vilella Vella, l'església i la torre medieval són uns dels principals edificis d'un nucli, que va ser una important zona productora de guix des de l'edat mitjana fins a principis del segle XX.

Aquesta és la setena edició d'una campanya arqueològica que, segons la regidora de Cultura de l'Ajuntament de Súria, Anna Pérez, pretén recuperar el patrimoni històric del poble i donar a conèixer als alumnes de l'institut el món de l'arqueologia per aconseguir que s'estimin el patrimoni local.

Una de les participants, Clara Olives, ha explicat a l'ACN que fa anys que treballa al jaciment. "Voldria estudiar arqueologia i això m'ajuda a conèixer més la professió i saber si m'agrada de veritat", ha assegurat. En canvi, un altre dels participants, l'Arnau Martín, ha explicat que té molt clar que es vol dedicar a la física, però assegura que li agrada fer d'arqueòleg durant l'estiu perquè així manté el contacte amb els seus companys de l'institut i descobreix el patrimoni històric del seu poble.

Com si fossin arqueòlegs professionals
Quan comencen les vacances d'estiu, alguns dels estudiants de l'institut Mig-Món de Súria fan d'arqueòlegs de manera voluntària durant dues setmanes. Des de les vuit del matí i fins l'hora de dinar, els joves treballen per descobrir les pedres que formen part del passat i que ajuden a explicar la història del seu poble.

Segons l'arqueòloga responsable dels treballs, Cristina Belmonte, els estudiants treballen seguint la metodologia i els criteris que fan servir els mateixos professionals. Una mostra d'això és que els joves també s'encarreguen d'elaborar part de la memòria arqueològica i aprenen que un cop es descobreixen les pedres s'han d'establir sistemes de protecció del patrimoni.

Belmonte ha afirmat que gràcies a aquesta iniciativa els joves entenen que la feina d'un arqueòleg "va molt més enllà que treure terra, fer d'Indiana Jones i fer grans descobertes". A banda, l'arqueòloga considera que propostes com aquesta permeten que "els joves acabin estimant molt més el patrimoni del seu poble".

Un nucli dedicat a l'explotació del guix
L'historiador surienc Albert Fàbrega ha explicat que la descoberta d'aquest any, la torre medieval, se suma a tot un conjunt d'edificacions que demostren que en la zona coneguda com Les Guixeres hi havia un assentament important d'un nucli de població que es dedicava a l'explotació del guix des de l'edat mitjana fins a les primeres dècades del segle XX.

En aquest sentit, Fàbrega considera que "ens trobem davant d'un jaciment molt important perquè permet conèixer com era un assentament medieval de l'època". L'Ajuntament de Súria no descarta que, en un futur, es facin visites turístiques a la zona excavada.

Arxiu del blog