26 de setembre 2011

El Bages entrarà en el mapa geològic d'Europa el proper curs


La seva singularitat geològica faria que la comarca entrés en l'European Geoparks l'any 2012 gràcies a una excepcionalitat de la norma

Les coves del Salnitre i el Toll, la UPC i el Museu Masachs, Montserrat i les mines de Súria formen part de la proposa de Geopark
Fa anys que el Consell Comarcal del Bages treballa en la creació d'un conjunt geològic a la comarca per tal d'entrar en la xarxa europea de Geoparks que agrupa 48 zones d'interès geològic de tot el continent.

L'oferta proposada per l'òrgan comarcal inclou les Coves del Toll de Moià, les coves del Salnitre de Collbató, la xarxa geològica i covística de Montserrat, el Museu de Geologia Valentí Masachs, la pròpia Universitat Politècnica de Catalunya a Manresa i les mines de Súria, que el 2012 celebren el centenari del descobriment de la potassa a tota la Península Ibèrica, precisament en aquesta població.

La previsió inicial per al Bages d'entrar a l'European Geoparks era per a l'any 2013 ja que la normativa d'aquest organisme europeu no permet l'entrada de més de dos Geoparks d'un mateix estat a l'any i el Bages era la tercera proposta de l'estat espanyol que els arribava. D'aquesta manera la proposta bagenca quedava com a la primera inclusió a la xarxa de 2013. És important destacar que per entrar a l'European Geoparks es requereix complir un mínim de requisits d'infraestructura, coneixement, i fins i tot, de mètode en l'oferta de cada un dels punts d'interès geològic. És important també visualitzar una oferta turística potent i cohesionada, però també ho és que tingui una base científica sòlida, requisits que la xarxa geològica bagenca ha estat treballant aquests darrers mesos i que vol potenciar encara més properament.

El recent viatge del conseller comarcal de Turisme, Joan Vinyes, a Noruega per a visitar el Gea Norvegica Geopark va donar la possibilitat d'apropar el projecte bagenc a representants d'altres Geoparks d'Europa i als propis comissaris de l'European Geoparks, que van parlar de la possibilitat de fer una excepcionalitat el proper curs de 2012 començant el procés d'entrada del Geopark del Bages, malgrat existir dues sol·licituds més de l'estat espanyol.

L'entrada de la comarca a l'European Geoparks garantiria la potenciació del turisme de proximitat -Catalunya i zones properes d'Espanya i França- però significaria també un altre turisme de tipus científic que provindria d'arreu. És per això que el Consell Comarcal pretén teixir una xarxa paral·lela a la pròpia del Geopark amb establiments hotelers i gastronòmics de la zona, així com reforçar el coneixement local de la geologia local, des de les escoles i instituts fins a campanyes adreçades a adults a fi que sigui un pol d'interès i coneixement dels ciutadans del Bages al mateix nivell que altres elements turístics i culturals de la Catalunya Central. Segons ha pogut saber Manresainfo.cat la propera visita dels comissaris a la comarca per a conèixer l'evolució del Geopark bagenc serà el proper juny de 2012.

Arxiu del blog