05 de juliol 2012

UN NOU CAMÍ PER L'ESCOLA DE MÚSICA


Nou model d’escola de Música, va ser una xerrada positiva encapçalat per la Regidora Anna Pérez,  per l’Alcalde de Moià Dionís Guiteres i el gestor musical Joan Fargas.
Els dos invitats van exposar els problemes des de dues vessants diferents, el primer, com a gestor de l’administració i el segon, com assessor i coneixedor de l’ensenyament musical.
La problemàtica econòmica de l’Ajuntament de Moià, ha  posat damunt la taula la necessitat de mancomunar l’escola de música amb dues poblacions més, sumant 250 alumnes  per intentar optimitzar els recursos amb la col·laboració necessària de les tres parts afectades: pares, professors i Ajuntament.
Per encaixar aquest model que vol caminar cap a la sostenibilitat cal assumir canvis substancials per part dels professors. En el cas del Moianès, la reducció d’un 15% del seu sou i l’augment d’un 15% d’hores no lectives fent un projecte únic amb professors i equip directiu per a les tres escoles, passant necessariament de tenir 26 professors a 10 professors, per disminuir la càrrega econòmica  que recau en un 89% en sous del professorat.
El missatge clar per part dels tertulians, és “salvar l’escola de música” encara que això implicarà a  passar a fer classes col·lectives de 3 a 5 nens per instrument per disminuir el cost de l’hora del professor.  El model actual sense el suport de la subvenció de la Generalitat no pot tirar endavant perquè la despesa total  caldria repartir-la entre Ajuntament i pares, i tant una part com l’altra, no  la poden assumir.
En Joan Fargas va explicar que en molts casos les escoles de música dels pobles s’havien convertit en “petits conservatoris” i “ l’escola ha de tenir una raó social on tothom que vulgui fer música i tingui cabuda, per adquirir un coneixement musical per ser millor persones i millor ciutadans, un motor que dinamitzi el poble”. Per això es necessari la formació en grups instrumentals  i la implicació i repesca d’antics alumnes.
Fins ara les escoles han estat  enfocades a la professionalitat amb un percentatge d’ èxit  1,5% dels alumnes, per tant “tenim una maquinària per fabricar neumàtics  i fabriquem un neumàtic i mig a l’any”.
A la província de Barcelona el cost mitjà per alumne en el curs 2010-11 ha estat de 1.741€/ alumne, en Alemanya on es fan classes d’instrument col·lectives i  classes de llenguatge dins la classe d’instrument és de 851€ alumne, tenint en compte que els sous són majors que en el nostre país. 
Davant el canvi de fer classes d’instrument individual a  col·lectiu, en Fargas planteja “ que els metges son responsables de la nostra salut i no fan classes individuals” i que en cap cas estar demostrat que aquest canvi porti a una pèrdua de qualitat. En la seva experiència com a professor el fet de compartir la classe amb 3 a 5 nens es del tot enriquidor per als nens i més esforç pedagògic pel professor.
La xerrada va ser del tot dinàmica amb la intervenció dels assistents. En la recta final la Directora de l’escola de música, Montserrat Casserras,  va agrair “la confiança  pels pares” i va dir que s’estava treballant per aquest nou model d’escola i que  els pares que volguessin saber la quota per al curs vinent es podien esperar i se’ls informaria. 
Davant d’aquesta afirmació el Regidor d’Hisenda Valentí Sastre, va comentar que no es podia donar cap quota, perquè era necessari pactar amb el grup de govern les quotes finals per tal de buscar l’objectiu que l’aportació de l’Ajuntament fos per aquest curs vinent de 75.000 €. Va explicar també, que en aquest curs l’aportació de l’Ajuntament havia estat de 123.000 € la Generalitat de 36.000 € i la dels pares de 105.000 €  i que s’havia de tenir en compte que la Generalitat no faria cap aportació.
La Regidora Anna Pérez va tranquil·litzar als pares afirmant que les quotes no s’augmentarien perquè el que calia era mantenir la massa crítica, es a dir: alumnes.
El cert és que la xerrada va parlar sense embuts de la necessitat de canviar cap un model sostenible, perquè el moment de crisi actual ha tocat de ple a les arques dels Ajuntaments i a les butxaques de particulars, i cal seguir prestant aquest servei, però com diu en Dionís “ s’ha de poder justificar els 48.000 € que aporta l’Ajuntament de Moià i només es pot fer si guanyem com a col·lectiu, i a Càrites no se’ls dona tants diners tot fent un servei a 500 persones dins la localitat.”



Arxiu del blog