19 de maig 2010

EL VESTIT NOU DE L'EMPERADOR


Els nostres intents desesperats de reparar “la balconada radioactiva” han estat inútils. Cap de les dues cartes enviades al Director General d’arquitectura i paisatge, Sr. Joan Maria Ganyet Solé i a Direcció General Patrimoni Cultural, Sr. Josep Maria Carreté Nadal han recollit la nostra petició.

Cal dir, que aviat farà un any de les cartes enviades una per correu electrònic i l’altra per correu convencional, i que ni una ni l’altra no van ser respostes de manera àgil. Tot va ser a cop de telèfon i insistint. Això sí, després pots parlar directament amb els protagonistes, després que una veu de les corresponents secretàries t’avisa que els Senyors, es posaran al telèfon.

La conversa és sempre molt educada, però la impressió de d’interlocutor, és que tenen, allò, molt pelat de diplomàcia. I et toregen amablement, i quan veuen que t’allargues mes del compte, et diuen que “aquesta rehabilitació és qüestió de sensibilitat” i no saps que vol dir, si és que ells tenen molta sensibilitat i a tu te’n falta o a l’inrevés.

Després quan hem fet vàries reunions sobre el seguiment de la Llei de Barris, hem repetit l’operació, i hem vist com els visitants et miren amb aquella cara sorpresa, de que caram estàs dient!

De totes maneres pensem, que encara que ens diguin que l’emperador va vestit i el seu vestit es de seda natural, nosaltres escoltarem al nen que diu sense falsos arguments que ens ensenya el cul. Seguim pensant que la balconada podia respectar més els materials i la construcció emprada.

Aquesta va ser la nostra carta enviada:


El grup Independent de Súria (GIS) manifesta la seva preocupació davant les actuacions que s’han portat a terme a la localitat de Súria, dins el nucli medieval del Poble Vell, en les obres de reconstrucció de l’edifici del Casinet subvencionades per la Llei de Barris.

El nostre grup i ciutadans de la població, creiem que la remodelació no ha tingut en compte l’esperit d’un nucli medieval, i que els materials utilitzats en la façana no són els adequats.

També pensem que no compleix amb les normes subsidiàries del nostre poble, Art. 23 i art. 31 que annexem.

Us passem fotografies, de l’edifici del Casinet, edifici catalogat dins l’àrea de protecció arquitectònic del poble de Súria.

Esperem que recolliu la nostra denúncia, i és pugui actuar perquè la remodelació sigui més respectuosa amb l’entorn.

Saludem atentament,

(G.I.S)

Grup Independent de Súria

Art. 23 - Àrea de protecció del patrimoni arquitectònic ( APA )

(NB)

1. Comprèn els edificis, colònies industrials, entorns i altres elements inclosos en el següent Catàleg de Protecció del Patrimoni Històric-Artístic que les NNSS incorporen en el següent punt.

El marc legal de referència és la Llei 9/1993, de 30 de setembre, del patrimoni cultural català i el Decret sobre protecció del patrimoni arqueològic (DOGC,núm. 3594, de 13.03.02. Decret 78/2002, de 5 de març, del Reglament de protecció del patrimoni arqueològic i paleontòlogic de Catalunya).

D’acord amb la disposició addicional primera de la Llei 9/1993 els béns inclosos a les presents NNSS tenen la consideració de Béns Culturals d’Interès Local.

2. Catàleg de Protecció del Patrimoni Històric-Artístic:

ENTORNS BASE DE PROTECCIÓ

1 Poble Vell (Pça Major, c/Major, c/de la Mura, Façana riu)

1 Poble Vell (Cal Quim, Cal Taó)

1 Poble Vell (El Casinet - Portal Cardona, Portal Manresa

Art. 31 - Catàlegs

(NB)

1. Es redactarà el Pla Especial de Protecció del Patrimoni Arquitectònic en el terme municipal de Súria. D’acord amb la legislació urbanística vigent (arts. 25L.U.R. i 86 R.P.U.) la protecció a què els Plans Especials es refereixen quan es tracti de conservar o millorar monuments, construccions o edificis d’interès arquitectònic, històric, artístic, elements arqueològics, jardins, parcs o paisatges, requerirà que siguin inclosos en Catàlegs.

Aquests Catàlegs seran complementaris del planejament especial, amb el qual s’hauran de tramitar simultàniament.

2. Les determinacions corresponents als nivells de Protecció són les següents:

a) Protecció íntegra dels immobles declarats Bé Cultural d’Interès Nacional.

b) Protecció dels immobles declarats Bé Cultural d’Interès Local (disposició

addicional 1a. de la Llei 9/1993 del PCC)

b.1 Patrimoni arquitectònic:

1.1 Protecció de façanes, volums i interiors.

1.2 Protecció de façanes.

1.3 Protecció d’elements secundaris.

1.4 Protecció de conjunts, perímetres o àmbits.

b.2 Patrimoni arquitectònic:

2.1 Protecció de les restes arqueològiques, mitjançant llur delimitació i la identificació de les restes existents.

2.2 Protecció de conjunts, perímetres o àmbits.

3. La modificació de qualsevol d’aquestes determinacions, requerirà la tramitació de modificació del Pla Especial de Protecció del Patrimoni Arquitectònic de Súria, sempre i quan no modifiqui o alteri altres determinacions pròpies

d’aquestes NNSS.

4. La declaració d’un Bé Cultural d’Interès Local únicament es pot deixar sense efecte amb la tramitació prèvia de l’expedient administratiu corresponent, en el qual ha de constar l’informe favorable d’un tècnic en patrimoni cultural,

l’aprovació al ple de l’Ajuntament i l’informe favorable previ del Departament de Cultura.


Arxiu del blog