24 de maig 2010

Salipota: mig segle de supervivència, en un llibre

El barri de Salipota de Súria ha fet 50 anys, i el periodista local Roger Hernández n'ha recollit tota la trajectòria en un llibre, que es va presentar ahir a l'església de Santa Bàrbara del mateix barri. El volum, de 164 pàgines i que s'acompanya d'un documental en DVD, narra la vida social del barri des dels orígens fins ara, i amb una especial incidència en l'impacte de l'aluminosi dels anys 90

REDACCIÓ SÚRIA La transformació del barri de sant sebastià de salipota, també en imatges. El llibre té 150 fotografies.Vista general del barri, el 1960.La inauguració del grup de Sant Sebastià, el 1960, va reunir una gentada al barri.Ponents a l'acte d'ahir, amb l'autor, Roger Hernández, al segon lloc per l'esquerra

Salipota, el barri que néixer dues vegades. És el títol del llibre que ahir es va presentar en un acte que va omplir a vessar l'església de Santa Bàrbara de Súria. Es va fer coincidint amb els 50 anys de vida d'un barri que es va haver de refer per culpa de l'aluminosi. El llibre, escrit pel periodista local Roger Hernández, que havia estat cap de la secció d'Economia de Regió7, forma part de la col·lecció Remodelacions urbanes, impulsada per l'Institut Català del Sòl amb l'objectiu de recollir la història de barris catalans d'origen públic.

El volum ha estat elaborat a partir d'entrevistes, publicacions i documentació de biblioteques i arxius d'àmbit local i nacional. A més, el text s'il·lustra amb 150 fotografies i documents majoritàriament inèdits. El llibre va acompanyat d'un documental en format DVD de 30 minuts, que també es va projectar en l'acte d'ahir.

El projecte explica la història del barri surienc, que va haver de superar, primer, els condicionants d'uns orígens marcats per la marginació i la precarietat en ple franquisme i, més tard, a partir dels anys 90, l'impacte de l'aluminosi, que va obligar a portar a terme un complex procés de remodelació, dirigit per l'Incasòl, que ha donat com a resultat un espai urbà pensat per garantir una millor qualitat de vida als seus habitants. És en aquest context que el llibre "vol donar protagonisme a les persones que hi viuen", explicava ahir Roger Hernández, que el va escriure amb la idea "que sigui un punt de trobada entre generacions, i perquè els joves siguin conscients de l'esforç de les generacions més grans" per fer ressorgir el barri.

Salipota va néixer per pal.liar l'angoixant dèficit d'habitatges a Súria els anys 50 i, alhora, per cobrir les necessitats d'habitatge que la mina de potassa tenia per allotjar els treballadors i poder tirar endavant els projectes d'expansió productiva. La història comença el 20 de gener del 1960 amb la inauguració del Grup Sant Sebastià, un polígon de 304 habitatges que l'Obra Sindical del Hogar, l'organisme franquista encarregat d'impulsar les promocions d'habitatges públics, va construir a l'extrem nord de la vila. Era un indret allunyat del centre urbà que fins a final dels 70 no va disposar d'un pont i un accés digne per evitar la incomunicació i els ensurts provocats pels augments del nivell del Cardener.

Una de les principals novetats del llibre és que per primer cop s'explica públicament que el primitiu Grup Sant Sebastià va ser edificat com un polígon d'habitatges provisionals, destinats a ser enderrocats prop d'una vintena d'anys després. Una de les conseqüències d'aquest origen precari va ser la mala qualitat de les edificacions, que va provocar nombrosos problemes d'habitabilitat i va donar lloc a l'esfondrament d'una terrassa. Era el 1970 i va causar la mort d'una nena de dos anys.

Arxiu del blog