13 de maig 2010

Zapatero aplica l´ajust econòmic més sever des del franquisme

El govern imposa la primera retallada del sou dels funcionaris en democràcia en un pla molt dur per reduir el dèficit





J.J. Guillén/efe

EFEMADRID El president del govern central, José Luis Rodríguez Zapatero, va anunciar ahir dures retallades socials per accelerar la reducció del dèficit, com la primera congelació de les pensions després de vint-i-cinc anys de puges consecutives, la supressió del xec-nadó i la mesura amb més impacte aquest any: una rebaixa mitjana del 5% en els sous dels empleats públics, que serà la primera retallada salarial dels funcionaris en la democràcia. La retallada afectarà més de 2,6 milions de funcionaris a tot l'estat, 302.607 dels quals a Catalunya.

El compromís amb Europa de retallar addicionalment la despesa pública de 5.000 milions d'euros aquest any i de 10.000 milions el 2011 ha dut a aquestes dràstiques mesures, que Zapatero va presentar ahir al Congrés com a sacrificis "imprescindibles". Tot i admetre que molts ciutadans no entendran aquestes mesures impopulars, Zapatero va demanar un "esforç nacional i col·lectiu". Va reconèixer a més que l'ajustament pot restar "algunes dècimes" al creixement, i va avançar que l'executiu revisarà a la baixa la seva previsió per al 2011, quan esperava que el PIB augmentés l'1,8% .

La mesura que suposarà un estalvi més quantiós, de 2.400 milions enguany -gairebé la meitat del que s'ha d'estalviar aquest any- és la rebaixa salarial dels funcionaris de les tres administracions -central, autonòmiques i locals- i dels empleats del sector públic. La baixada mitjana aquest 2010 serà del 5%, proporcional als ingressos, a la qual se sumarà la retallada del 15% en els sous dels alts càrrecs i membres del govern i la congelació salarial el 2011.

L'executiu espera que el Congrés, el Senat i els parlaments autonòmics, així com el Poder Judicial, prenguin exemple i també rebaixin els sous, el que, segons fonts governamentals, elevaria l'estalvi de 3.000 milions.

Les pensions contributives patiran igualment amb aquest pla, ja que encara que es revaloraran aquest any, es congelaran el 2011; no es tocaran les pensions mínimes i ni les no contributives. A més, els naixements i les adopcions que es produeixin a partir de l'1 de gener del 2011 no es beneficiaran dels 2.500 euros del conegut com xec-nadó, una de les mesures estrella del govern que va entrar en vigor el 2007.

L'executiu, que espera un estalvi addicional de 1.200 milions per part de comunitats i ajuntaments, també haurà de reduir les inversions de l'Estat de 6.045 milions. La retallada de 600 milions de l'ajuda al desenvolupament, l'eliminació de la retroactivitat en les prestacions per dependència i una nova reducció de la despesa farmacèutica completen les mesures anunciades per retallar la despesa.

Arxiu del blog