06 de juliol 2010

Aguantarà Òmnium?

CDC, ERC i ICV aposten pel lema d'Òmnium mentre que el PSC insisteix amb la senyera. Fins i tot es planteja una alternativa d'una doble capçalera en la mateixa línia d'inici. López Tena, vocal de l'entitat, “No canviarem el lema”.

Desenes de persones escenifiquen el seu suport a la manifestació en defensa de l'Estatut, com els líders d'UGT i CC.OO. i Josep Maria Terricabras Foto: Patricia Mateos

La manifestació de dissabte encara no sap com començarà i ja fa un any que cueja. Òmnium Cultural ja va començar a plantejar-la quan les filtracions de la sentència ja deixaven entreveure la retallada que patiria l'Estatut a mans de les tisores del Tribunal Constitucional. Un cop dilluns passat es va publicar la decisió, sense encara l'argumentació de la resolució, la maquinària es va posar en marxa. Amb un abraonat convit per part del mateix President de la Generalitat, convocava a tots els catalans a sortir al carrer darrera una "senyera, el símbol que ens uneix".

Minuts més tard Òmnium difonia quin seria el lema de la manifestació. "Som una nació. Tenim el dret a decidir". Un lema majoritàriament compartit pels partits catalans llevat del PSC. Per una banda, CiU, ERC i ICV defensaven el lema i aïllaven el PSC. Però les darreres hores la consagrada unitat dels partits d'ascendència catalana ha patit vies d'aigua. Si en un principi ERC i ICV defensaven el lema proposat per Òmnium, ara només aposten, i l'única formació que hi dóna un suport explícit és CiU.

La qüestió és fonamental, perquè el lema ha d'aclarir el perquè de la protesta. Si és una reivindicació, una protesta contra una sentència que retalla l'Estatut, és una manifestació contra el Tribunal Constitucional, o un clam independentista, o potser un bufet lliure on tothom es podrà subscriure a l'argumentari que més li convingui.

Les conveniències, per exemple, estan marcant el debat partidista. Per una banda CDC, ERC i ICV s'estimen més que el lema "Som una nació. Nosaltres decidim" encapçali la manifestació del 10-J. CDC recorda que així es va decidir conjuntament però eviten polemitzar amb el president de la Generalitat, José Montilla, que aposta perquè la senyera i no el lema encapçali la manifestació. Segons el secretari general d'ERC,Joan Ridao, la posició del seu partit és de convidat: "passarem pel que digui Òmnium, ara bé entenem que el lema és el mínim comú denominador". Fins i tot es discuteix una solució de pau que frega el deliri, una única capçalera amb dos pancartes. A un costat la senyera i a l'altre el lema, i el President i els càrrecs darrera la senyera. Una proposta que dimarts serà a l'ordre del dia de la reunió entre partits, Òmnium i entitats convocants.

Per part dels ecosocialistes, el seu secretari general, Joan Herrera, considera "compatible" mantenir el lema i el fet que el president de la Generalitat vagi darrera de la senyera. Herrera veu un "debat estèril" discutir si ha de ser el lema de l'entitat convocant, Òmnium Cultural, o la senyera, com ha demanat José Montilla, allò que encapçali la marxa, i creu que el més important és que la manifestació sigui "massiva, unitària i ferma" contra la sentència. "El tema central és el rebuig al TC", ha dit, tot emplaçant la ciutadania a anar "darrera la pancarta amb què se senti més còmoda".

Des del PSC només contemplen l'escenari que la senyera, i el president de la Generalitat, José Montilla, estiguin al capdavant. Les posicions estan enfrontades, fins i tot, Miquel Iceta, el segon del PSC, ha marcat la balissa: "És una manifestació del país o d'Òmnium?".

A més cal comptar el front més unionista format pel PP i Ciutadans. Segons la líder del Partit Popular de Catalunya, Alicia Sánchez Camacho, la participació de del president de la Generalitat, José Montilla, i el líder de CiU, Artur Mas, en la manifestació de dissabte que ve "dóna ales a l'independentisme". I Ciutadans, per la seva banda, ha demanat al president Montilla que no vagi a la manifestació. "Si assisteix, estarà insultant a la majoria dels catalans que respecten l'Estat de dret, la democràcia, que estan orgullosos de ser espanyols i catalans. Si finalment participa d'aquesta manifestació independentista, prendrà partit per aquells que no volen el diàleg sinó el enfrontament, que prefereixen la divisió a l'enteniment, que prefereixen la fractura a la cohesió social ", ha dit el portaveu de la formació, Jordi Cañas.


Aquest dimarts, hi ha prevista una reunió entre Òmnium i els partits polítics. La pregunta, sense resposta per part dels portaveus és si Òmnium aguantarà el desafiament i la pressió. Només el vocal de la junta directiva d'Òmnium Cultural Alfons López Tena ha dit la seva. Tena ha advertit aquest dilluns que l'entitat convocant de la manifestació del 10 de juliol "no està disposada" a modificar ni el contingut ni el lema de la mobilització de rebuig a la sentència del Tribunal Constitucional sobre l'Estatut. De moment, hi ha manifestació però encara no se sap qui l'encapçalarà ni amb quin lema. Aguantarà Òmnium l'embranzida del PSC?

Arxiu del blog