30 de desembre 2011

Mantenir l'especialitat de mineria a l'Escola Politècnica de Manresa

Tot i que de moment la pressió feta pels estaments politics, socials, empresarials i educatius de la capital del Bages a la direcció de la UPC que es a on pertanyen les dues escoles sembla que ha donat els resultats desitjats un efecte es recomanable que la L’Escola Politècnica Superior d’Enginyeria de Manresa (EPSEM) compti amb els màxims suports possibles.

Això no be de nou, ja fa anys que atribucions en exclusiva dels enginyers de mines se les han apropiat altres professionals (temes d’aigües subterrànies, energia) perquè al seu moment no es van defensar bé. Si s’ensenya l’especialitat minera a dos centres tenim les de perdre i no te cap sentit quan:

1.-  L’escola de Mines de Manresa es un referent a nivell nacional amb una amplia experiència que es remunta des de l’any 1942. Súria hi ha fet i hi fa aportacions importants des de l’alumnat fins a l’aportació docent. Des de l’any 2007 hi ha la càtedra Iberpotash amb la finalitat de promocionar el coneixement sobre temes d’innovació i sostenibilitat en el àmbit de l’enginyeria minera.
2.-  No hi ha alumnat per els dos centres
3.-  Els clients potencials “alumnes” es concentren a l’àrea de Barcelona.
4.-  Discriminació en vers els joves de comarques que molt sovint i per motius d’eficiència  no tenim prou oferta universitària.

Aquets son els principals motius que ens porten a presentar aquesta  MOCIÓ al ple del mes de desembre de 2011.

ANTECEDENTS:
L’Escola Politècnica Superior d’Enginyeria de Manresa (EPSEM)  va ser fundada l’any 1942 com a Escola de Mines i es poden  cursar  els estudis miners, que s’han ampliat en el curs 2005-2006 amb els graus superiors de l’especialitat minera com a fet diferencial de l’escola,  on també s’hi imparteixen estudis d’enginyeria industrial com a d’altres escoles de la UPC a Catalunya. Aquesta escola es un referent a nivell estatal per la seva qualitat i experiència en l’especialitat minera.
Davant la possibilitat anunciada que  l'Escola Tècnica Superior d'Enginyers de Camins, Canals i Ports de Barcelona ofereixi els estudis miners que ara es donen en exclusiva a la capital del Bages a Catalunya, cal donar a conèixer que aquest fet posaria en perill la viabilitat  de la especialitat minera de l’escola de Manresa, donat que el nombre d’estudiants no es suficient per els dos centres i la majoria es concentren a Barcelona.
Atès que els joves que viuen a les  comarques,  molt sovint s’han de desplaçar a estudiar a Barcelona amb el cost que això els hi representa per a ells i a les seves famílies i el fet que la nostra política universitària es basa amb els distints elements diferenciadors dels centres d’ensenyament i l’equilibri territorial, de donar-se aquest fet, representaria un element  desestabilitzador en el sistema.
Per tot l’ anteriorment exposat demanem:

1.- Que aquest ajuntament s’adhereixi als acords adoptats  a la reunió del patronat de l’Escola Politècnica Superior d’Enginyeria de Manresa (EPSEM) que inclou membres de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), estudiants i professors, els diferents col·legis d’enginyers presents al Bages, Ajuntament de Manresa, Consell Comarcal del Bages, Fundació Caixa Manresa, Mútua Intercomarcal, representants de patronals, sindicats i  empreses, en el sentit anteriorment expressat de que es mantingui l’exclusivitat d’impartir els estudis miners a l’escola de Manresa.

2.- Traslladar aquest acord de ple al director de l’Escola Politècnica Superior d’Enginyeria de Manresa (EPSEM) Sr. Esteban Peña.

La moció presentada pel nostre grup GIIS, va tenir el vot favorable de tots els grups de la corporació






Arxiu del blog