02 d’octubre 2012

Les Jornades Europees del Patrimoni de Súria, a les Guixeres

 
Imatge de la visita guiada al jaciment medieval de les Guixeres. Foto: AjSú
Les Jornades Europees del Patrimoni es van celebrar a Súria dissabte passat, 29 de setembre, amb una visita guiada al jaciment arqueològic medieval de les Guixeres. L'acte es va centrar en les darreres troballes descobertes a l'entorn de les restes de l'església de Sant Pere del Puig i de la torre del Puig de Sant Pere.

La visita guiada va anar a càrrec de l'arqueòloga Cristina Belmonte i l'estudiós Albert Fàbrega, participants en les darreres edicions de la Campanya d'Excavació Arqueològica a les Guixeres. En les seves intervencions, van explicar als assistents que en els propers anys han de continuar els treballs en aquesta zona per tal d'avançar en el coneixement històric d'un jaciment que ofereix unes "expectatives arqueològiques importants".

Segons Cristina Belmonte, les troballes de la darrera edició de la Campanya, que es va desenvolupar el juliol passat, van confirmar que les Guixeres van acollir un nucli humà estable "com a mínim durant uns 600 anys".

També ha estat confirmat que les estructures d'habitatges descobertes enguany al voltant de l'església preromànica de Sant Pere del Puig van ser construïdes abans que el propi temple.

Per la seva banda, Albert Fàbrega va explicar que les darreres troballes arqueològiques a les Guixeres fan pensar que aquesta zona i l'àrea de l'antiga església de Santa Maria van ser "els primers nuclis de població surienca", fins i tot anteriors al Poble Vell.

Tot i l'amenaça de la pluja, que finalment va impedir realitzar la totalitat del programa previst, la visita guiada al jaciment arqueològic de les Guixeres va aplegar gairebé una vintena de persones.

L'acte va ser organitzat per l'àrea de Cultura de l'Ajuntament, amb la col·laboració de l'institut Mig-Món, el grup Els Jubilats de les Guixeres i la Generalitat. En la visita guiada va participar la regidora de Cultura de l'Ajuntament, Ana Pérez.

Les Jornades Europees del Patrimoni són una iniciativa del departament de Cultura de la Generalitat, amb el suport de les associacions municipalistes catalanes. Uns dos-cents municipis de tot el país hi van participar amb diferents activitats.

Arxiu del blog