14 de novembre 2012

Actes culturals, com a pròleg a la Fira Medieval d'Oficis de Súria


 
La regidora de Cultura de Súria, Ana Pérez, i la historiadora Teresa Vinyoles, durant la inauguració de l'exposició sobre les bruixes. Foto: AjSú
La presentació del conte infantil "Tornaré a Sorisa" i la inauguració de l'exposició "Per bruixa i metzinera. La cacera de bruixes a Catalunya", en actes celebrats aquest passat cap de setmana, han estat el pròleg a la celebració de l'11a Fira Medieval d'Oficis, que tindrà lloc dissabte i diumenge vinents, 17 i 18 de novembre, al Poble Vell de Súria.

Prop de dues-centes persones van assistir a la presentació de "Tornaré a Sorisa", amb text i il·lustracions dels suriencs Xavier Enguix i Maria Enguix, respectivament. L'acte va tenir lloc a l'església del Roser, que va oferir una imatge inèdita per la distribució dels bancs del temple i el protagonisme dels contes infantils.

"Tornaré a Sorisa" és el primer llibre del mestre surienc Xavier Enguix. Es tracta d'un conte protagonitzat per un nen que fa un viatge en el temps fins a la Súria de l'edat mitjana després de caure dins la cisterna del castell del Poble Vell. El llibre ha estat publicat pel mateix autor i ha comptat amb la col·laboració de l'Ajuntament de Súria.

En el transcurs de l'acte de presentació, Xavier Enguix va donar les gràcies a totes les persones que han fet possible la publicació del llibre. També va animar tothom a escriure per tal que cadascú es pugui fer seves les paraules i per crear "una obra única al món, que serà vostra i només vostra".

L'autor del llibre va comentar que "Tornaré a Sorisa" és un llibre escrit "pel gust d'escriure'l". Xavier Enguix va afegir que, segons les persones que el van poder llegir quan encara no havia estat editat, el text del llibre "és molt didàctic".

La presentació de ‘Tornaré a Sorisa' va comptar amb la participació de la pedagoga Roser Ros, que va explicar tres contes d'ambient medieval, a més d'una actuació musical d'alumnes de l'Escola Municipal de Música i la projecció d'un audiovisual sobre el conte.

En l'inici de l'acte, la regidora de Cultura, Ana Pérez, va felicitar els autors del llibre, destacant que la presentació de "Tornaré a Sorisa" era "un acte que hem preparat amb molta il·lusió" per tractar-se d'un llibre infantil de temàtica local i autors suriencs, i en un acte adreçat especialment als infants i emmarcat dins de l'11a Fira Medieval d'Oficis i del programa Súria Municipi Lector.

El món de les bruixes arriba a Cal Balaguer del Porxo
L'exposició "Per bruixa i metzinera. La cacera de bruixes a Catalunya" va ser inaugurada dissabte, 10 de novembre a la sala Cal Balaguer del Porxo. La mostra, realitzada pel Museu d'Història de Catalunya, descriu el context històric de la persecució contra la bruixeria, que va tenir un gran impacte en la tradició popular catalana i europea.

Al començament de l'acte inaugural, la regidora de Cultura, Ana Pérez, va explicar que l'exposició ofereix "un contingut de molt interès" sobre la història de la cacera de bruixes i "les injustícies que s'hi van cometre", amb les dones com a víctimes principals.

La historiadora Teresa Vinyoles, de la Universitat de Barcelona, va oferir una conferència sobre els orígens i el desenvolupament històric de la cacera de bruixes, un fenomen molt complex que es va iniciar cap a finals del segle XV i va tenir repercussions a tota Europa.

La conferenciant va relacionar l'origen d'aquesta persecució amb la desconfiança que els poders de l'època van sentir cap a les dones dedicades a activitats relacionades amb el naixement, la salut i la mort de les persones, i que utilitzaven remeis naturals d'ús corrent durant l'edat mitjana.

Teresa Vinyoles va remarcar que els coneixements d'aquelles dones estaven basats en "un ordre simbòlic diferent" i eren "més globals i integradors" que el saber que es va acabar imposant com a hegemònic i dominant fins als nostres dies. També va indicar que no totes les acusades responien al perfil de dona gran, sola i marginada, que ha esdevingut la imatge tòpica de la bruixa.

L'exposició es podrà visitar a Cal Balaguer del Porxo fins el proper 13 de gener, en el següent horari: de dimarts a diumenges i festius, d'11.00 a 14.00 h. i dissabtes, també de 16.00 h. a 18.00 h. Els dies de la Fira Medieval d'Oficis, l'horari d'obertura serà de 10.00 a 20.00 h.

Arxiu del blog