10 de novembre 2012

El Poble Vell de Súria, a punt per a la Fira Medieval d'Oficis

La Fira se celebra els propers 17 i 18 de novembre i consolida les principals novetats de les darreres edicions

Imatge d'arxiu de la Fira Medieval d'Oficis de Súria. Foto: AjSú
L'11a Fira Medieval d'Oficis de Súria se celebrarà al Poble Vell el dissabte i diumenge 17 i 18 de novembre, amb l'objectiu de mantenir l'alt nivell de qualitat i la gran capacitat de convocatòria que el certamen ha aconseguit al llarg de la seva història. L'acte inaugural serà presidit pel president de la Diputació de Barcelona, Salvador Esteve, i per l'alcalde Josep Maria Canudas.

El programa d'enguany consolida les principals novetats de les darreres edicions, com la marxa de torxes que es va celebrar l'any passat per commemorar el desè aniversari de la Fira, el sopar medieval a l'hostal del Casinet i els elements escenogràfics que van ser estrenats l'any passat a la mina de sal.

Entre les novetats d'aquesta edició figuren l'ampliació del recinte del certamen pel carrer del Roser, amb la instal·lació de parades en aquesta via d'accés al nucli històric surienc, i les danses sefardites que oferirà el Casal Cultural Dansaires Manresans.

Una de les cites destacades del programa d'actes serà l'exposició "Per bruixa i metzinera. La cacera de bruixes a Catalunya", mostra produïda pel Museu d'Història de Catalunya i que es podrà visitar a la sala Cal Balaguer del Porxo. La inauguració de l'exposició tindrà lloc aquest dissabte, 10 de novembre, amb una conferència que es farà a les 19.00 h. i serà a càrrec de la historiadora Teresa Vinyoles i Vidal.

Una altra de les activitats relacionades amb la Fira serà la presentació del conte infantil "Tornaré a Sorisa", dels suriencs Xavier Enguix Randis i Maria Enguix Nieto. En l'acte, que també forma part del programa Súria Municipi Lector, hi participarà la pedagoga Roser Ros i Vilanova. La presentació del conte es farà aquest diumenge, 11 de novembre, a les 12.00 h. a l'espai de l'església del Roser, al Poble Vell.

Durant el cap de setmana de la Fira, prop d'una trentena d'artesans i diferents tallers mostraran el seu treball a les places i carrers del Poble Vell, que tornarà a lluir una ambientació especial per transmetre encara amb més força la imatge d'una petita vila medieval.

Els visitants de l'11a Fira Medieval d'Oficis també es retrobaran amb personatges i atractius característics del certamen, com l'espectacle breu "Salats!", l'exhibició d'aus rapinyaires i les actuacions itinerants dels Grallers del Poble Vell, els Bastoners de Súria, la Coral Sòrissons i el grup musical Els Berros de la Cort.

L'acte inaugural de la Fira tindrà lloc dissabte, 17 de novembre, pels volts del migdia a la sala Cal Balaguer del Porxo. El president de la Diputació arribarà a la Casa de la Vila cap a les 11.00 h. Posteriorment, es desplaçarà al Poble Vell acompanyat per l'alcalde de Súria, els membres de la corporació i altres autoritats, que també visitaran el recinte de la Fira i assistiran a la primera representació de "Salats!".

Una part del sector comercial del centre de la vila tornarà a obrir durant el cap de setmana de la Fira amb ambientació medieval, de manera que el certamen també serà present fora del Poble Vell. Com en anys anteriors, diferents restaurants i bars també oferiran menús especials amb motiu de la celebració de la Fira.

L'organització de la Fira Medieval d'Oficis és a càrrec de l'Ajuntament de Súria, amb la col·laboració de la Generalitat i la Diputació, i la participació de nombroses entitats i persones de la vila. La gestió tècnica de l'actual edició és a càrrec de l'empresa m21 Eventos, especialitzada en l'organització d'esdeveniments històrics i temàtics a Catalunya i al conjunt de l'estat espanyol.

Com en les edicions anteriors, els baixos d'algunes cases del Poble Vell s'obriran als visitants durant el cap de setmana de la Fira. També romandran oberts el centre d'interpretació del Castell de Súria i l'església del Roser.

Accessos al Poble Vell i estacionament de vehicles
La principal zona d'estacionament de vehicles per als visitants de la Fira serà novament el pàrquing del Rieral de Tordell, que es troba a l'entrada sud de la vila, davant de la gasolinera. L'accés en vehicle fins al recinte firal quedarà reservat al veïnat del Poble Vell, els participants en el certamen i les persones amb mobilitat reduïda.

La Fira Medieval de Súria s'ha consolidat com un dels esdeveniments més destacats del calendari festiu del Bages, amb milers de visitants i una implicació creixent de persones i entitats de la vila.

Arxiu del blog