08 de novembre 2012

Ordenances Fiscals



El ple municipal de Súria va aprovar dimecres, 31 d'octubre, per 7 vots a favor (CiU, aiS i ERC) i 6 vots en contra (PSC i GIIS) el dictamen de modificació de les ordenances fiscals per a l'exercici de 2013, que preveu un increment mitjà del 2,5%. Aquest increment es correspon amb les previsions del pla d'ajust aprovat el març passat per garantir l'estabilitat pressupostària de la Hisenda municipal.

El dictamen sobre les ordenances inclou, entre d'altres, les següents previsions:
  • Impost sobre béns immobles (IBI). No es modifica, de manera que els increments que s'apliquin correspondran al procés d'actualització dels valors cadastrals, que es va iniciar l'any 2004. Aquest serà el darrer exercici en què s'apliquin els increments derivats d'aquesta actualització.
  • Taxa per recollida, tractament i eliminació d'escombraries i altres residus urbans. Increment del 2,5%.
  • Impost sobre vehicles de tracció mecànica. Sense increment.
  • Taxa per entrades de vehicles i reserves de la via pública per a aparcament, càrrega i descàrrega. Increment del 2,5%.
  • Taxa per expedició de documents administratius. Increment del 2,5% i arrodoniment d'alguns conceptes.
  • Impost sobre construccions, instal·lacions i obres. Sense increment.
  • Impost sobre l'increment de valor dels terrenys de naturalesa urbana (plusvàlues). Sense increment.
  • Impost sobre activitats econòmiques (IAE). Increment del 5% per apropar-lo a la mitjana de les poblacions del territori.
  • Taxa pel servei de clavegueram. Sense increment.
  • Taxa per l'ocupació de terrenys d'ús públic amb taules i cadires amb finalitat lucrativa. Increment del 2,5%. 
En aquest mes d’octubre no hem donat el nostre vot favorable en l’aprovació de les Ordenances fiscals, que han tingut una pujada  del 2’5 % de mitja, però en l’ impost d’activitats econòmiques és d’un 5%  gravant a les empreses que tenen uns ingressos d’un milió d’euros anuals, quantitativament es la cinquena taxa  amb una recaptació en torn els 200.000 €.
Continuar gravant en les empreses en un moment de dificultats, no és la millor manera d’ afavorir sortir de la crisi. Els empresaris  són el nucli dur  de la nostra economia amb capacitat de crear llocs de treball i riquesa dins el territori i és necessari el recolzament de les administracions públiques i del món financer.
També es segueix incrementant la taxa d’escombraries on l’any passat va tenir un  increment del 10%, i aquest  un 2,5% més.
   
 2009
2010
2011
2012
2013
  97,57
97,57
99,61
109,58
112,31
       0%             0%             2%        10%                2,5%        
Tornem a demanar com ara fa un any, negociar amb el consorci per tal de poder absorbir el dèficit que genera la recollida, tractament i eliminació dels residus urbans.

Es un impost injust ja que grava a totes les famílies per igual independent de les rendes, tot i la rebaixa que es fa a les famílies amb rendes baixes, com a les deixalles generades i la qualitat del reciclatge. No hi ha cap  diferència de quota per al ciutadà preocupat per el medi ambient i responsable en el seu reciclatge, que pel ciutadà que ho tira tot dins el container gris, sense tenir en compte que incrementa el residu a portar a la deixalleria i la quota de tots els ciutadans.

Per la nostra part veiem que es segueix penalitzant  els dos dels pilars fonamentals que ens han d’ajudar a superar la crisis: les persones necessitades i les empreses.

Arxiu del blog