10 d’octubre 2009

Escrit regió7.cat .Fet divers .10/10/2009.Sancionaran per un abocament il·legal dos policies de Súria amb negocis privats


MEDI AMBIENTL'Agència de Residus de Catalunya investiga si els abocaments de runa d'una empresa de contenidors de Súria, regentada pel cap de la Policia Local i un altre agent, van causar danys mediambientals. En el cas que no la sancionés, l'Ajuntament ja ha garantit que la multarà per fer l'activitat sense llicència, i que també ho farà contra el propietari del terreny afectat, un regidor de govern del mateix consistori

J. SALLENTSÚRIA
L'Ajuntament de Súria expedientarà l'empresa local de gestió de runa Serveis Mig-Món SCP per abocar material de rebuig en una finca sense tenir la llicència urbanística per al desenvolupament de l'activitat, segons han assegurat fonts municipals. Els responsables de l'empresa, segons diverses fonts consultades, són el cap de la Policia Local de Súria, Anastasi Monfort, i un dels seus agents, Rafael Garcia, que mantenen des de fa anys aquest negoci paral·lel a la seva funció al cos de policia.
Abans d'interposar la sanció, però, el consistori ha explicat que esperarà a conèixer la resolució de l'expedient obert al seu torn per l'Agència Catalana de Residus, que està investigant els fets. Segons fonts d'aquesta entitat, que depèn del departament de Medi Ambient de la Generalitat, en cas de multar l'esmentada empresa, només ho farà per "un ús incorrecte del tractament de la gestió de residus". Sigui sancionada o no per aquest únic motiu, el consistori ja ha garantit que multarà igualment l'empresa per realitzar l'activitat sense la llicència prevista a la llei de residus. La multa s'estendrà, a més a més, al propietari del ter-reny on es feien els abocaments, per haver autoritzat l'ús de la finca sense tenir la llicència. L'amo en qüestió és el regidor de Via Pública i Festes de l'Ajuntament de Súria, Juan José González (GPS), soci aquesta legislatura del PSC, que té l'alcaldia, a mans d'Antoni Julián.
La finca on presumptament es cometien els abocaments irregulars és al costat de la carretera de Castelladral, entre els quilòmetres 1,3 i 1,5, a prop del pou de Cabanasses.
La polèmica va començar quan en l'últim ple municipal del mes de maig els grups de l'oposició van demanar explicacions al govern municipal sobre els abocaments de runa que des de feia uns mesos s'estaven fent al terreny, propietat del regidor Juan José González. Els partits denunciants ja van alertar aleshores que s'estava incomplint l'ordenança municipal de gestió de residus. Arran d'aquesta denúncia, l'1 de juny, a requeriment de l'alcalde, Antoni Julián, l'Ajuntament va realitzar un informe tècnic en el qual es va constatar l'acumulació de residus i de runa a la finca. Fonts municipals asseguren que ho van investigar en el moment en què van tenir constància d'una possible infracció, "amb independència de la identitat dels afectats".
Paral·lelament, els grups de l'oposició van posar els fets en coneixement de l'Agència Catalana de Residus, que va dur a terme una inspecció el 9 de juny. Posteriorment, el 7 de juliol, l'Ajuntament va fer cessar, mitjançant un decret d'alcaldia, les activitats de l'empresa Serveis Mig-Món a l'esmentada finca. El decret, segons fonts municipals, també instava l'empresa dels dos policies locals a retirar tota la runa i a restaurar la finca en el seu estat original, "atès que la propietat de l'esmentat terreny no disposava la corresponent llicència", segons les mateixes fonts municipals.
Fa un mes, l'Ajuntament va comprovar que Serveis Mig-Món ja havia retirat totes les runes i els residus de l'indret (traslladats a l'abocador de Callús autoritzat per rebre aquests productes) i que el terreny havia estat anivellat.
De tota manera, s'esperarà a sancionar tant l'empresa com el propietari fins que l'Agència Catalana de Residus no dictamini la resolució.
Al llarg dels darrers dies, en diferents ocasions, aquest diari ha intentat contactar sense èxit amb els dos policies locals implicats per demanar-los la versió dels fets. Tampoc no s'han posat en contacte amb aquest diari en conèixer l'interès per establir-hi comunicació.
El principal grup de l'oposició, el Grup Independent de Súria (GIS), va ser el primer de denunciar la situació. La seva portaveu, Montserrat Llop, es pregunta "com pot ser que els mateixos policies locals que han de mantenir l'ordre i fer complir la normativa siguin els primers a no complir aquesta normativa", una denúncia que fa extensiva al regidor de govern del GPS, Juan José González. De la mateixa manera, Llop tampoc no entèn "com pot ser que el mateix alcalde, que és el responsable del departament de Medi Ambient del Consell Comarcal del Bages, hagi permès durant tant temps que en el seu poble es cometés aquesta il·legalitat i permeti fer una cosa tan flagrant", i conclou la seva valoració amb aquesta frase: "la gent no només ha de ser legal, sinó que ho ha semblar".
També el portaveu de l'Alternativa Independent de Súria (AIS), Miquel Caelles, es mostra crític amb la situació. "És sorprenent que l'alcalde al seu dia al·legués desconeixement dels fets, sent el president de Medi Ambient del Consell Comarcal", i afegeix que "algú hauria de tenir la valentia de respondre davant d'aquest fet. Es tracta d'un incompliment greu, independentment del càrrec".

Juan José González, el propietari de la finca afectada, i alhora regidor de govern de Súria, assegura que l'acord amb els responsables de l'empresa era cedir-los de forma gratuïta el seu terreny per desar-hi temporalment els seus contenidors "i no pas per abocar la runa a terra", com reconeix que van fer durant un temps. Per aquest motiu, entén que ell no pot ser sancionat per l'Ajuntament, "ja que qui havia de demanar la llicència era l'empresa, que era qui feia l'activitat, i no pas jo". El consistori, però, ha assegurat que també l'inclou en l'expedient.
González relata que els dos responsables de l'empresa, que identifica clarament com a Anastasi Monfort i Rafael Garcia (els dos agents de la Policia Local), li van demanar, "quan jo encara estava a l'oposició, si els deixava posar contenidors a la finca". Com que no em van dir que abocarien a terra i jo els coneixia de tota la vida, els ho vaig permetre sense cobrar res". González reconeix que "quan van abocar uns quants contenidors, sí que feia mal aspecte". Segons considera, "els devia ser més fàcil buidar-los allà de forma temporal que no pas haver d'anar fent viatges a l'abocador de Callús". Finalment, constata que "jo no feia l'activitat, sinó ells i, per tant havien de demanar els permisos ells. No crec que m'hagin de sancionar".

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Que ha de fer l'equip de govern de l'Ajuntament de Súria en relació a l'abocador il.legal .
1.-Separar el regidor Sr Gonzalez de l'equip de govern.
2.- Suspendre de sou i feina als dos guardies municipales ,per no cumplir amb el seus deures, ja que aquesta falta esta tipificada dintre la Llei de Policies Locals del 1991.
L'empresa dels dos policies municipals ja fou sancionada per abocar residus de contrucció ,en un abocador no controlat ,per ta de no pagar els 50 Euros per tonelada,
Sr Alcalde això no té mes demora. El poble sap que aquests dos municipals no són "TRIGO LIMPIO" i sinó els fets,entre altres
Anonim

Anònim ha dit...

El Sr. Google els ha ben "retratats":

http://maps.google.es/maps?f=q&source=s_q&hl=es&geocode=&q=S%C3%9ARIA&sll=40.396764,-3.713379&sspn=11.574294,23.269043&ie=UTF8&hq=&hnear=S%C3%BAria,+Barcelona,+Catalu%C3%B1a&ll=41.840529,1.756536&spn=0.002766,0.005681&t=h&z=18&layer=c&cbll=41.840397,1.756702&panoid=3PfEteMPT9fpgNpp03atLA&cbp=12,303.96,,0,1.33

Arxiu del blog