27 de novembre 2009

Els veïns del Poble Vell discrepen del Pla de Barris

L'associació veïnal no està d'acord amb la supressió d'espais d'aparcament i reclama un local






DAVID BRICOLLÉSÚRIA L'Associació de Veïns del Poble Vell de Súria no comparteix algunes de les intervencions que hi ha previstes dins del projecte de la Llei de Barris, sobretot pel que fa a accessibilitat. Considera que l'Ajuntament no està recollint les inquietuds de la gent que hi viu perquè aquest pla sigui realment eficaç per donar vida a aquest nucli històric.

El que ha despertat més malestar a l'entitat veïnal, segons ha explicat el seu president, José Sán-chez, són les actuacions previstes per a la segona fase d'aquest Pla de Barris pel fet que "suposaran l'eliminació de les zones d'estacionament que tenim més properes al barri". En els carrers del Poble Vell no s'hi pot estacionar.

L'associació, a més, discrepa d'intervencions ja realitzades, especialment la de rehabilitació de l'edifici municipal del Casinet, perquè considera que s'ha fet amb uns paràmetres arquitectònics molts diferents dels que s'exigeix als particulars a l'hora de rehabilitar (vegeu desglossat).

El projecte d'intervenció del Pla de Barris als nuclis suriencs del Poble Vell i Sant Jaume es va començar a executar l'any passat amb les primeres intervencions previstes, la d'urbanització d'un tram del carrer de Sant Sebastià i la consolidació i rehabilitació del Casinet, que es vol convertir en nou equipament cultural. Ara s'està pendent d'executar una nova fase d'aquest Pla de Barris, que inclouria un segon tram del carrer Sant Sebastià i una esplanada situada al costat de la carretera de Sant Salvador. Són aquests dos punts els que han motivat les discrepàncies veïnals, perquè un cop s'hi hagi intervingut ja no s'hi podrà estacionar. En el cas de l'esplanada -situada damunt un torrent cobert-, l'entitat demanava que s'ordenés i urbanitzés correctament i que es mantingués com a aparcament, "ben marcat i endreçat, de manera que guanyaria en capacitat i calculem que disposaria d'una trentena de places". Segons Sánchez, però, l'Ajuntament "fa cas omís de les demandes dels veïns i preveu convertir-ho tot en zona verda, sense aparcaments".

L'associació de veïns argumenta que endreçar aquests espais i mantenir aquestes àrees d'aparcament "no ha de ser incompatible", i destaquen que en un nucli com és el Poble Vell, "amb forts pendents i sense possibilitat d'aparcar a dins, el fet de tenir estacionaments a prop és també un factor molt important per dinamitzar-lo". José Sánchez incideix que "la Llei de Barris vol arranjar i dinamitzar els nuclis on s'actua, i això vol dir donar facilitats als veïns per viure-hi".

L'associació considera que si s'han fet tallers de participació amb els veïns ha estat "per complir l'expedient, i perquè així ho marca la Llei de Barris", però que "a l'hora de la veritat serveix de ben poca cosa, perquè les principals reclamacions no les veiem reflectides en el que se'ns presenta".

Manca d'un local
Un altre dels focus de reivindicació de l'entitat veïnal és que amb les actuacions d'aquest pla es destini un espai a local social del barri "no només per a l'associació, sinó perquè sigui realment un centre de dinamització del barri, on es puguin fer tallers i activitats". Segons José Sánchez, aquesta és també "una de les premisses que marca la Llei de Barris, però fins ara no estem obtenint cap resposta concreta". L'entitat reclama que es destini a aquest objectiu l'edifici del Casinet, ara consolidat, "però de moment només ens concreten que hi posaran un centre d'interpretació de la sal".

Arxiu del blog