14 de novembre 2009

No és ètic que dos policies inspeccionin el carrer i s´hagin de controlar a si mateixos








J.Sallent
Entrevista Francesc Zaragoza
Excaporal de Súria i nou sergent de la Policia Local de Santpedor. Va entrar a la Policia Local de Súria fa 26 anys, quan en tenia 20, just després d'aprovar el carnet de moto. Després d'ascendir a caporal el 2004, Zaragoza, que ara té 46 anys, s'ha traslladat aquest mes a Santpedor per ocupar la plaça de sergent que ha deixat vacant Miquel Martínez


Ha estat 26 anys a la Policia Local de Súria. Per què en marxa?

Jo hi estava molt bé a Súria, me l'estimo molt. M'hi he enriquit professionalment i sempre m'he avingut molt amb els companys de feina. Jo sóc de Súria, tot i que vaig anar a viure a Manresa fa 22 anys. El que ha passat ara és que l'Ajuntament de Santpedor em van fer una oferta i, com que les condicions eren bones i em permetien promocionar, l'he acceptada.
Els motius de la marxa, doncs, han estat només professionals.
Sí. Mai no havia canviat de policia 26 anys, però ara se'm presentava el repte de dirigir un equip.
En el darrer ple, l'alcalde de Súria va emmarcar la seva sortida en un "mercadeig de policies locals" i va lamentar que un ajuntament pagui la formació d'un policia perquè després se n'aprofiti un altre. Hi està d'acord?
Jo entenc que en tots els municipis del Bages hi ha una partida de dominó. Els ajuntaments fan una inversió per potenciar les policies i tenir la gent formada i entenc que dolgui si al cap d'uns anys l'agent marxa. Però, és clar, no hi ha cap clàusula que t'obligui a quedar-t'hi. Això s'acabaria si les policies locals depenguessin orgànicament de la Generalitat, com els Mossos. S'evitarien aquestes partides de dominó i els sous serien més homogenis. Però, de moment, és així, i ens hem d'atenir al que tenim.
Vostè ha marxat en plena polèmica per la possible incompatibilitat de la feina privada del seu antic cap de la Policia Local de Súria, Anatasi Monfort, i d'un altre agent, Rafael Garcia, amb la seva tasca policial al cos.
Ha coincidit amb el temps, però no té res a veure amb la marxa.
Què en pensa, però, que els seus antics companys de feina hagin estat policies locals i, a la vegada, responsables d'una empresa local de contenidors?
Penso que és pot ètic, encara que et moguis a dins dels terminis de la legalitat. El tema potser ara s'ha fet massa gran perquè s'ha intentat buscar un paral·lelisme amb el que ha succeït en altres llocs, però és cert que a l'Ajuntament se li ha escapat de les mans. Segurament si hagués revisat abans la declaració de compatibilitat, potser la polèmica no hauria saltat.
Creu que és compatible poder fer les dues feines?
Si estàs fent tasques d'inspecció a la via pública i t'has de controlar a tu mateix, això, és clar, no és ètic. Perquè deixes entreveure que potser fas el que vols. Però tant ells com la resta d'agents fèiem el que corresponia. Si es detectava un contenidor, sempre se seguia el procediment, se li feia la fotografia i es passava a Urbanisme, se seguien tots els passos legals.
A dins del cos policial no havia transcendit mai cap queixa?
Era un tema que es coneixia i que no es feia gran, perquè tothom seguia els tràmits que corresponia i cadascú assumia la responsabilitat que li pertocava. Si ho veus des de fora, però, és clar, sí que sembla que no és ètic ni compatible.
És comprensible que dos policies facin abocaments de runa sense tenir els permisos?
És una mica incongruent, tenint en compte, a més, que la finca era d'un regidor. En tot cas, tothom assumirà la responsabilitat que correspongui. Ja hi ha les diferents instàncies que se n'ocupen.

1 comentari:

VALENTÍ ha dit...

Bona nit,

N'hi ha hagut uns quants de policies locals que han marxat en els últims anys, i quan parles amb ells uns mesos despres et diuen que la decisió no ha estat nomès econòmica.
Ja que es fan tants informes i estudis, potser seria bó fer-ne un per saber el perque hi ha aquesta pèrdua de "patrimoni". ¿Quants diners és perden cada cop que un policia local format a Súria marxa a un poble veí? ¿Paguen molt més als pobles veins? ¿Funciona el cos de policia Local de Súria?

Arxiu del blog