24 de novembre 2009

Iberpotash vol aturar temporalment els 900 miners del Bages

L'empresa minera presentarà aquest dimecres al Departament de Treball un expedient de regulació de treball temporal





ACN L'empresa minera Iberpotash presentarà aquest dimecres al Departament de Treball un expedient de regulació de treball temporal que afectarà els 900 empleats que té a Súria, Sallent i Balsareny (Bages). Això comportarà una aturada total de l'activitat de les mines. L'expedient s'allargarà durant mig any, segons han informat representants del comitè de Súria. Iberpotash justifica l'expedient per l'estancament de les vendes de potassa a nivell mundial que han fet que els magatzems de les mines del Bages estiguin al màxim de capacitat. El temor a l'expedient ja feia mesos que planava en la plantilla. El mes d'abril, el comitè ja va acceptar una reorganització del treball per evitar 169 acomiadaments.

La direcció de l'empresa minera s'ha reunit aquest dimarts al matí amb els comitès d'empresa de Súria i de Sallent-Balsareny per comunicar-los la decisió de fer una aturada total de la producció en els pròxims sis mesos. Aquest expedient afectarà la totalitat de la plantilla i les diferents àrees de treball, des dels miners fins al personal d'administració.

Segons ha explicat Francisco Hernández, president del comitè d'empresa de Súria, serà aquest dimecres quan es coneixeran els detalls de l'expedient de regulació. D'entrada, ha dit, només se'ls ha informat que es presenta davant la davallada de vendes, que ha fet que s'acumulin fins a mig milió de tones de mineral a les instal·lacions de l'empresa.

Un cop han conegut la decisió de l'empresa, representants del comitè han començat a informar-ne els treballadors. Aquest dimecres tornaran a informar-los dels detalls de l'expedient de regulació.

La mesura no pot haver sorprès els empleats d'Iberpotash després de mesos de veure com els magatzems de potassa de les mines s'omplien de mineral per una davallada de les vendes de potassa a nivell mundial. L'empresa confiava que el mes de setembre es reactivés el mercat, però no ha estat així i finalment ha decidit aplicar un expedient de regulació d'ocupació temporal.

Mesures prèvies

Aquesta no és la primera mesura que aplica Iberpotash davant la davallada de vendes de potassa. A finals de l'any passat ja es va fer una primera aturada de producció i el mes d'abril, treballadors i empresa arribaven a un acord per evitar 169 acomiadaments de les mines de Sallent i Súria.

Aquest acord establia una reestructuració dels torns de treball per reduir la producció i, entre d'altres coses, contemplava que s'aprofitaria aquesta reducció de la producció per dur a terme treballs en les infraestructures mineres amb personal propi, que no es farien hores extres i que hi hauria opció a les prejubilacions voluntàries.

Beneficis fins l'any 2008

Fins a l'any 2008, quan es va començar a detectar una reducció de la demanda de potassa, Iberpotash va tenir beneficis. En total, 118 milions d'euros d'una facturació de 269 milions d'euros. Durant aquell any va produir 740.000 tones de potassa, de les quals un 62% es van destinar a l'exportació.

Precisament, aquests bons resultats van fer que l'empresa destinés 36 milions d'euros a inversions en compra de nova maquinària i equips, infraestructura i treballs d'investigació geològica.

Iberpotash pertany al grup multinacional químic ICL (Israel Chemicals Limited) i és líder en el sector miner espanyol, essent el segon major productor de potassa d'Europa. La seva activitat es centra en l'extracció potassa i la seva comercialització com a fertilitzant natural, bàsic per al desenvolupament agrícola. Iberpotash forma part del holding empresarial ICL Iberia.

Arxiu del blog