18 de novembre 2009

Tapar els runams, no és el camí!


Tapar el runam Salí, amb una inversió de la Generalitat de sis milions €, és com pagar a la minyona perquè et deixi la merda sota la catifa!


El Bages no hauria de permetre el projecte per cobrir amb plàstics la muntanya de residus de salins de Vilafruns (Balsareny), tapar es resoldre el problema avui, per tenir-lo demà.

El Bages, un dels punts salins de Catalunya, amb poblacions com Sallent, Súria i Cardona ha de valorar seriosament el camí que han de seguir els runams, i l’únic camí coherent és el de la desaparició d’aquests, eliminant el problema de rel, restablint el paisatge original, amb muntanyes verdes amb arbrada, fent desaparèixer un femer salat, que contamina l’atmosfera cremant al seu pas, la vegetació veïna. Això sense sumar les possibles filtracions al subsòl amb la salinització de les aigües soterrades.

Cal seguir la feina de Cardona, amb la eliminació del runam portada a terme per l'empresa Ercros, -tal com llegíem aquest estiu al Regió 7- "El runam nou de Cardona desapareixerà de la vall salina a principi de l'any que ve"- que va començar a explotar per extreure'n sal gemma, a principi d'aquesta dècada, després d'arribar a un acord amb l'ajuntament. La factoria en treu un benefici econòmic, però aquesta activitat ha d'acabar suposant per a Cardona un benefici eminenment mediambiental i paisagístic, ja que aquest dipòsits es van convertir en muntanyes artificials que van alterar l'estructura natural de la vall salina. En aquest perídode de temps se n'han extret unes 300.000 tones, segons han concretat fons de l'empresa.

No podem deixar d'imaginar que si una empresa com Ercros, que explota i treu un rendiment sense estar subvencionada, que passaria si algú li oferís els 6 milions € per seguir la seva tasca i treure els residus salins de Vilafruns?

Ho deixem a l'aire, però no estaria de més, que algú pensés en clau de futur. I el futur no pot ser altre, que la desaparació dels runams. No podem seguir pagant a la minyona perquè ens segueixi deixant la merda sota la catifa, perquè quants Vilafruns tenim a la comarca???




El runam salí abandonat de Vilafruns limita amb uns coberts del barri que fan actualment la funció de garatge. La salmorra procedent del runam circula obertament per les vores del barri, per dirigir-se després cap al torrent de Conangle. En aquest ambient salabrós, la jardineria és impossible i els metalls es rovellen ràpidament. El paisatge proper de les casetes de Vilafruns no pot ser més lamentable: un abocador obert que conté 3 milions de tones de residus salins i que regalima salmorra pels costats.


1 comentari:

Anònim ha dit...

Més informació sobre el problema. www.prousal.org
Plataforma que vol acabar amb els residus salins de Sallent i Súria. El col·lectiu de persones és majoritàriament de Sallent i s'hi han fet moltes actuacions reivindicatives. A Súria ens hauriem de començar a plantejar aquest problema seriosament.

Arxiu del blog