21 de desembre 2009

FEIL 2010

El passat mes d’octubre el govern de l’Estat espanyol aprovà el Fondo Estatal para el Empleo y la Sostenibilidad Local 2010, que complementa el Fons Estatal d’Inversió Local.

Al municipi de Súria li corresponen un total de 697.725 €, en una inversió mínima de 557.900 € i en un límit per a despesa social de 139.825 €.

En la reunió amb el grup de govern del disset de novembre es van presentar dos projectes d’obres, el primer a realitzar a la Plaça Sant Joan: incorporar un sistema de reutilització de l’aigua de la font, treure la pèrgola i escales actuals de la font i pavimentació amb un nou nivell pel pas de vianants de darrera la font. I un segon projecte de millora del passeig del riu, ampliació amb una visera del frontal del riu de la carretera principal i ampliació del pont de la antiga palanca.

Valorats i vistos els dos projectes, pensem que el fons de sostenibilitat que proposa el govern, va mes enllà de la realització d’unes obres de millora.

El desenvolupament sostenible es divideix conceptualment en tres parts: l’ambiental, l’econòmica i la social. L’aspecte social en relació amb el benestar social amb el medi ambient i la bonança econòmica.

La publicació del Real Decret Llei 13/2009, del 26 d'octubre crea un fons estatal per el Treball i la Sostenibilitat local. Una de les tipologies d'aquest Real Decret es d'utilització d'energies renovables. Art. 9.1.b.,la nostra proposta va dirigida a l’ instal·lació d’un hort solar, per ser un poble sostenible preocupat pel medi ambient, impulsant l’estalvi i eficiència energètica i la utilització d’energia renovable.

Les hortes solars són inversions assegurades pel Reial Decret 436/2004, el qual fixa la garantia de compra de l’energia produïda en aquestes instal·lacions per part de les companyies elèctriques a la tarifa mitja de referència. Inversió garantida en 25 anys per RD 436/2004 i correcció RD 436/2004 al 575% sobre TMR i el 460% a partir del any 25.

Volem que el nostre poble sigui sostenible a llarg plaç complint els tres pilars de la sostenibilitat:

- Medi ambiental: Contribució energètica no contaminant sostenible i respectuosa amb l’ecosistema, la biodiversitat, i amb l’escalfament del planeta.(Un hort amb una potencia de 35Kw/h evita emetre a l’atmosfera 42.696 tones de Co2, que equival a 7.166.000 arbres).

- Econòmic: Contribuirem en aquesta inversió a garantir uns ingressos anuals importants en mes de 25 anys, que farà que es puguin assegurar inversions en el nostre poble, com el fer front al pagament de despeses corrents. Una inversió de 538.233 € corresponents a una potencia de 100 KW, produirà anualment 161.569 kw/ h al preu de 575 % TMR, la inversió s’amortitza als vuit anys, els 25 anys de venta d’energia aportaran al poble un total de 2.021.746,5 € bruts, i 1.805.773,6 € nets ( Despeses de manteniment 152.011,5; Assegurança 45.603,4 €; Despeses de gestió 18.358) En vuit anys tornarem a tenir el capital inicial: 538,233 € i en 25 anys es multiplica per tres vegades i mitja l’aportació inicial. I cada any es disposarà de diners per a fer properes inversions. (En les instal•lacions es contempla una vida útil 35 a 40 anys el que garanteix una llarga vida després del retorn de la inversió.)

També es contribueix al desenvolupament econòmic d’empreses que aposten per la innovació. Hi ha moltes empreses catalanes dedicades en aquesta matèria.

- Social: Garantir ingressos, també es garantir inversió en projectes, per beneficiar els nostres conciutadans/ nes.

Des de el nostre grup GIS, pensem que ser sostenible, vol dir, ser-ho en el temps. L’avantatge de fer aquests projectes del grup de govern, és un benefici immediat, i que algú pot pensar amb benefici electoral, però que una vegada exhaurits els recursos s’han acabat.

La proposta de GIS, es una proposta que beneficia a tots els grups de govern que puguin governar en un futur mínim de 25 anys, que els aporta diners per afrontar dificultats econòmiques, i que els dona la possibilitat d’invertir amb recursos propis, fins a 1.805.773, 6 € , sense haver de demanar tants crèdits que debiliten l’economia de l’ajuntament, en definitiva la nostra, la de tots.

La proposta de GIS, és en una proposta pensada, des de la generositat -no importa qui governi en aquests propers anys- des de l’equilibri econòmic, i des de el medi ambient que tan ens preocupa.

Esperem que la nostra proposta sigui considerada seriosament,

G.I.S

Súria, 12 de desembre

Arxiu del blog