18 de desembre 2009

La protesta minera col·lapsa els eixos del Llobregat i Cardener

340 treballadors d'Iberpotash

Els sindicats han convocat una concentració de la plantilla a partir de les 9 del matí a Súria i Sallent. Ara al migdia protestaran pels carrers de Manresa





Marxa lenta de miners entre Sallent i Manresa per la C-16 Marxa lenta de miners entre Sallent i Manresa per la C-16 Montserrat Ayala/ACN
ACN/REDACCIÓ | MANRESA Els treballadors d'Iberpotash es manifestaran avui pels carrers de Manresa en el marc de la jornada de vaga per tal de denunciar l'actitud de l'empresa en les negociacions de l'expedient de regulació d'ocupació temporal que vol aplicar, i que afecta el 95% de la plantilla.

Per fer visible la seva protesta, els sindicats han convocat una concentració dels treballadors a partir de les 9 del matí a Súria i Sallent per desplaçar-se en marxa lenta fins a Manresa. A la cita han assistit uns 340 miners, segons dades dels Mossos d'Esquadra, els quals han participat aquest matí en les marxes lentes convocades pels sindicats per oposar-se a l'expedient de regulació d'ocupació (ERO) que Iberpotash vol aplicar durant l'any 2010. Aquest expedient afectarà els 838 treballadors de la plantilla i l'empresa el planteja per un període de sis mesos. Els miners han decidit iniciar mobilitzacions per denunciar la postura intransigent d'Iberpotash, que no ofereix cap compensació als treballadors tot i tenir beneficis econòmics. Els miners han anat en marxa lenta des de Súria i Sallent fins a Manresa col·lapsant l'eix del Cardener (C-55) i el del Llobregat (C-16).

A la capital del Bages, els miners es concentraran a la plaça Prat de la Riba, a l'alçada del Pont de Ferro, i es desplaçaran, en manifestació, fins a la Muralla de Sant Domènec, just davant de la seu del Consell Comarcal del Bages. Allà, els representants dels treballadors intentaran entrevistar-se amb el president de la institució, Joan Candàliga, i amb els alcaldes de la comarca.

De cara al diumenge 20 de desembre, els treballadors portaran a terme una nova acció de protesta. En aquest cas serà una concentració a partir de les 10 del matí a la plaça de la Serradora de Súria. Justament és des d'aquest mateix punt on una hora més tard tindrà lloc la sortida de la cursa Santa Bàrbara Race, organitzada conjuntament per l'empresa minera i l'Ajuntament surienc.

En les reunions mantingudes fins ara entre els representants dels treballadors i la direcció de l'empresa no s'han produït avenços importants, segons denuncien des dels sindicats. L'ERO, que afecta gairebé la totalitat de la plantilla, preveu aturar l'activitat de les mines durant sis mesos al llarg del 2010 per fer front a la caiguda de vendes que al llarg d'aquest any ha experimentat l'empresa.

Arxiu del blog