05 d’abril 2011

Súria deixarà que els veïns triïn el nom d´una plaça

L'opció de dedicar l'espai als caramellaires topa amb la de batejar-lo en record de la serradora que hi havia






La plaça de l'ambulatori es va ampliar coincidint amb les obres del CAP<br />
La plaça de l'ambulatori es va ampliar coincidint amb les obres del CAP
AJUNTAMENT DE SÚRIA
JORDI ESCUDÉ|SÚRIA L'Ajuntament de Súria ha optat perquè siguin els veïns, mitjançant un procés participatiu encara per definir, els que escullin el futur nom de la plaça de davant del CAP, recentment ampliada, tenint en compte la manca de consens polític que hi ha hagut en aquest sentit.

A la intenció inicial de batejar l'espai com la plaça de la Serradora, en record de la que hi havia hagut fa un temps, s'hi ha afegit la proposta de dedicar la plaça a la tradició caramellaire. La idea va sorgir entre la vintena de persones que van assistir a unes jornades sobre caramelles per Sant Josep a Súria, entre les quals hi havia l'alcalde, Antoni Julián, i membres de diverses colles surienques. La proposta es va discutir en el darrer ple municipal, però davant la manca de consens entre l'equip de govern (PSC, GPS i ERC), favorable a dedicar l'espai als caramellaires, i l'oposició (GIS, AIS i CiU), la qüestió es va deixar sobre la taula a l'espera d'una aprovació posterior a partir del resultat d'una consulta popular. La junta de portaveus (amb representació de tots els grups municipals) es reunirà aquest vespre per determinar la manera com es farà la consulta i els diversos noms que es podran votar, atès que hi ha altres propostes a banda de la plaça de la Serradora o de les Caramelles.

La decisió, abans d'un mes

Sigui quina sigui la fórmula definitiva, la intenció és que la consulta no s'allargui més enllà d'un parell o tres de setmanes amb l'objectiu de poder aprovar un nom al ple ordinari del 28 d'abril, atès que "volem posar en marxa el nou CAP aviat, i li cal una adreça", diu l'alcalde, Antoni Julián. Tanmateix, és partidari de la consulta entenent que "el debat sobre aquest nom s'ha de mantenir al marge de la política perquè fa referència a les caramelles, que a Súria són una tradició de més de 400 anys".

Per la seva banda, els grups de l'oposició han matisat que en cap cas no s'oposen a homenatjar d'alguna manera les caramelles al poble, però pensen que aquesta no és la millor alternativa, tot i que també defensen la consulta i n'acataran el resultat. L'aposta del GIS és batejar aquest espai com a plaça de Cal Belga, que és com es coneixia l'antiga serradora, i en defensa "del compromís verbal" a què va arribar l'alcalde Jaume Ros amb els propietaris del negoci quan els va comprar els terrenys "a molt bon preu" a començament dels anys 90, explica la regidora Mabel Nieto.

D'altra banda, tant el portaveu de l'AIS, Miquel Caelles, com el de CiU, Ramon Codina, opten pel nom de plaça de la Serradora perquè "encara que no sigui oficial, és com es coneix popularment", diu Caelles, que igualment proposa adaptar l'espai de vidre de la marquesina de la plaça per fer-hi una exposició permanent sobre la serradora. A canvi, diu que es podria dedicar a les caramelles la font de la plaça de Sant Joan, recentment remodelada.

Per la seva banda, Codina defensa dedicar la plaça a la serradora "per motius històrics", i entenent que "només pot ser allà", a diferència de la tradició caramellaire, "per a la qual es poden trobar altres indrets".

Arxiu del blog