19 d’octubre 2011

UNA SENTÈNCIA DÓNA LA RAÓ AL GIIS


Anul·lada la Reparcel·lació de la Plaça de la Serradora de Súria.
A mitjans de maig de 2007, mitjançant resolucions de l’alcalde de Súria es van aprovar els projectes d’urbanització i reparcel·lació de la Plaça de la Serradora. L’Ajuntament de Súria era propietari de 1.163m quadrats de sòl dins d’aquesta unitat d’actuació.
Durant el mes de juny de 2007, el Grup Independent de Súria (GIIS) conjuntament amb Convergència i Unió, presentaren recurs de reposició davant de l’Ajuntament de Súria, contra les resolucions d’alcaldia de data de 15 de maig del mateix any, que aprovaven els projectes d’urbanització i reparcel·lació de la Plaça de la Serradora, per no trobar-les ajustades a dret.
Totes les al·legacions presentades, van ser desestimades per part de l’Ajuntament.
Acte seguit, el GIIS decidí presentar recurs davant el Tribunal Contenciós Administratiu basat amb les mateixes argumentacions que anteriorment s’havien utilitzat davant de l’Ajuntament de Súria. En aquest cas, Convergència i Unió no va voler continuar en el procés, va creure en el criteri pres per la corporació i va decidir no personar-se a la demanda com a part actora. El Grup Independent de Súria (GIIS) , encapçalat  en aquell moment pel sr. Jaume Ros, va apostar en solitari per lluitar pels interessos municipals, assumint els alts costos econòmics del procediment.
Aquest mes de setembre de 2011,  s’ha dictant sentència per part del Jutjat Contenciós Administratiu núm. 4 de Barcelona, estimant les pretensions que ha defensat des del principi el Grup Independent de Súria (GIIS). Anul·lant,  el Projecte de Reparcel·lació en qüestió.
En aquest sentit;
En primer lloc, l’estimació del recurs contenciós administratiu comportarà que l’Ajuntament ha de rebre, el 10% de l’aprofitament total del sector que ha deixat de rebre amb el Projecte de Reparcel·lació que va aprovar el mateix Ajuntament perjudicant els seus propis interessos.
D’aquesta manera, l’altre propietari afectat pel Projecte de Reparcel·lació, la mercantil Corriola S.L.,  haurà d’entregar a l’Ajuntament de Súria aquest 10% d’aprofitament mig. O el que és el mateix, la corporació haurà de rebre 526 metres quadrats de sòl de forma obligatòria i gratuïta.
I en segon lloc,  la Sentència reconeix també, que no consta que la finca aportada per l’Ajuntament s’obtingués de forma gratuïta en el marc d’una actuació urbanística, la finca en qüestió si genera aprofitament urbanístic per l’Ajuntament.
Per segon cop, ens trobem amb que el Projecte de Reparcel·lació pretenia que l’Ajuntament de Súria no rebés l’aprofitament urbanístic que li pertocava en aplicació de la normativa legal.
En definitiva, la Sentència dictada estima el recurs Contenciós Administratiu presentat pel GIIS, i anul·la el Projecte de Reparcel·lació aprovat per l’Ajuntament.
D’aquesta manera, amb la Sentència del Jutjat –que és ferma ja que no ha estat recorreguda ni per l’Ajuntament ni per  Corriola, SL- es pot apreciar una greu disfunció en l’actuació de l’Ajuntament de Súria, ja que si be és l’Ajuntament qui aprova, tant inicial com definitivament el Projecte de Reparcel·lació, i qui té la facultat d’ordenar al promotor privat que modifiqui el projecte si no compleix amb la Llei, resulta que en el present cas es va aprovar un Projecte a mida del promotor, que clarament perjudicava els interessos municipals, ja que es deixava de rebre de forma gratuïta i obligatòria el 10% de tot l’aprofitament.
Amb això, la corporació municipal haurà de rebre una totalitat de 545 metres quadrats de sòl, que la Sentència reconeix que per llei li pertanyen. Compensació que podrem traduir en euros properament, quan coneguem la valoració que s’efectuarà per un pèrit expert en la matèria.
Cal dir també que el Grup Independent de Súria (GIIS) ha mantingut ja contacte amb l’Ajuntament de Súria a fi de col·laborar i trobar la millor  manera de rebre aquesta important compensació en favor del municipi de Súria. 

Arxiu del blog