30 de novembre 2011

El Setmanari de Súria celebra els seus 60 anys

La celebració va tenir lloc diumenge, 27 de novembre, al saló de sessions de la Casa de la Vila

L'alcalde de Súria, la regidora d'Educació i Cultura, el director de Regió 7 i membres actuals i històrics d'El Setmanari de Súria, amb exemplars del facsímil del primer número. A la dreta, la pubilla i la segona dama d'honor de Súria. Foto: AjSú
El Setmanari de Súria va celebrar el seu 60è aniversari en un acte que va tenir lloc diumenge, 27 de novembre, al saló de sessions de la Casa de la Vila, amb la participació de l'alcalde, Josep Maria Canudas, de representants de la publicació i del director del diari Regió 7, Marc Marcè. La celebració va coincidir amb l'atorgament a El Setmanari de Súria del premi Regió 7 d'enguany com a reconeixement a la seva llarga trajectòria.

Una cinquantena de persones van assistir a l'acte, que es va convertir en un homenatge a totes les persones que han format part de la història d'una publicació setmanal sense paral·lel en altres poblacions catalanes de les dimensions de Súria. Entre els assistents hi havia membres de la redacció d'El Setmanari en diferents époques.

L'alcalde de Súria va fer un reconeixement a "la tenacitat i l'esforç" que han fet possible la publicació ininterrompuda d'El Setmanari al llarg de sis dècades sota diferents capçaleres. Segons Josep Maria Canudas, la publicació ha estat un reflex del dinamisme social de la vila i "ha ajudat a cohesionar la vida de la població". En l'acte també hi era present la regidora d'Educació i Cultura, Ana Pérez, i altres integrants de la corporació municipal.

En representació de l'actual redacció d'El Setmanari, Elvira Balaguer, va manifestar que "la perseverança i l'esperit de col·laboració" han estat determinants en la continuïtat de la publicació. A més de recordar les persones que en van assumir la direcció en les seves diferents èpoques, va explicar que "El Setmanari resta obert a tothom qui hi vulgui col·laborar", pensant en "el futur i en les noves generacions".

Elvira Balaguer va llegir unes paraules de l'actual cap de redacció, Santi Sanz, en què parlava d'El Setmanari com a "testimoni de l'actualitat i del batec" de la vida surienca. Per la seva banda, la presidenta de l'entitat editora Fundació Súria, Iniciatives i Difusió, Natàlia Flores, va indicar que l'atorgament del Premi Regió 7 "ens honora i ens empeny a seguir endavant" amb el suport dels lectors.

En el transcurs de l'acte, el director de Regió 7 va remarcar que "heu de ser molt conscients" de l'excepcionalitat que suposa per a Súria la presència d'un setmanari, un tipus de publicació més pròpia de ciutats petites. En aquest sentit, Marc Marcè va afegir que "hauríeu d'estar-ne molt orgullosos", ja que "Súria, pel sol fet de tenir un setmanari, s'ha de dir que tira a ciutat".

El director de Regió 7 també va parlar sobre la importància de la informació local, manifestant que "tot el periodisme és local" i que "no hi ha res més difícil que fer una publicació local" a causa de la proximitat dels lectors amb els seus temes informatius. Per aquest motiu, va demanar per a les publicacions locals "el mateix punt d'indulgència que tenim amb qualsevol altre mitjà".

Al final de l'acte, els assistents van rebre un facsímil del primer número del "Suria", en una edició promoguda per l'Ajuntament de Súria com a col·laboració amb aquest 60è aniversari.

La publicació del setmanari surienc es va iniciar el 7 de setembre de 1951 sota la capçalera "Suria". En la segona meitat dels anys setanta, el nom de la publicació va passar a ser "Crònica de Súria". Aquest nom es va mantenir fins l'any 2009, en què es va estrenar l'actual capçalera.

Dins de les activitats del 60è aniversari, El Setmanari de Súria també editarà una publicació especial que ha estat elaborada per alumnes de les escoles de la vila, amb la col·laboració dels respectius equips docents.

Arxiu del blog