23 de setembre 2012

La Catalunya Central ja és el primer geoparc de Catalunya

El Parc Geològic i Miner de la Catalunya Central (que inclou el Bages i el municipi de Collbató) ha estat acceptat a la xarxa en la Conferència Europea de Geoparcs que s'ha celebrat a Arouca – Portugal

Ferran Climent, director científic; Joan Vinyes, president; i Cristina Rubio, directora executiva. Foto: CCBages
L'onzena edició de la Conferència Europea de Geoparcs que s'ha celebrat a Auroca (Portugal) va fer pública anit l'acceptació del Parc Geològic i Miner de la Catalunya Central a la Xarxa Europea de Geoparcs, avalada per la UNESCO. Així, el Parc Geològic (integrat per la comarca del Bages i el municipi de Collbató) es converteix en el primer geoparc de Catalunya.

Joan Vinyes, president del Parc ha valorat molt positivament la integració a la Xarxa i ha explicat que "fem un pas important. A partir d'ara ens toca treballar més que mai, tots junts" i ha volgut fer extensiu aquest reconeixement a "tothom qui ha col·laborat a fer possible el Parc Geològic".

La pertinença a la Xarxa és per a un període de quatre anys després que se n'aprovi l'afiliació, després cal anar revalidant la plaça, un sistema que garanteix que els geoparcs mantinguin la qualitat de la seva infraestructura i serveis.

El director científic del Parc, Ferran Climent, i la directora executiva, Cristina Rubio, assistiran la primavera vinent a la primera reunió tècnica de la Xarxa, ja com a membres de ple dret.

El Parc Geològic i Miner de la Catalunya Central
El Parc Geològic i Miner de la Catalunya Central compta amb el suport dels diferents agents públics i privats del territori i planteja aprofitar els recursos que ofereix el Bages per esdevenir un referent en el camp del geoturisme. Hi ha identificats 46 punts d'interès ecològic i miner catalogats i classificats. A més, compta amb les Coves del Toll de Moià, les Coves del Salnitre de Collbató i el Museu de Geologia Valentí Masachs que ja funcionen com a centres d'acollida de visitants; i s'ha editat material amb la proposta de dues turístiques pel parc: la ruta "Les coves del parc" i l'itinerari "El mar de la Catalunya Central".

El Bages, comarca geològica
Fa més de 36 milions d'anys,  al cor geogràfic de Catalunya, existia un mar que va desaparèixer amb l'aixecament dels Pirineus, en un procés que ha deixat espectaculars formacions rocoses i rics recursos naturals que han definit el paisatge i la societat del territori. El Bages presenta una geodiversitat important que ha fet que al llarg de la història els seus habitants hagin desenvolupat activitats relacionades amb els recursos naturals que han deixat un important patrimoni.

Més enllà de la importància de la mineria, el territori compta amb singularitats excepcionals com les Coves del Toll i les Coves del Salnitre i els relleus actuals dels antics deltes de Montserrat i Sant Llorenç del Munt que conformen dos parcs naturals amb un paisatge molt particular.

Geoturisme
El sector del turisme compta amb un ampli ventall de serveis i activitats gestionades pel teixit empresarial del territori. El Bages disposa de prop de 300 restaurants, 120 allotjaments (hotels, hostals, albergs i cases rurals), 36 empreses d'activitats de turisme actiu i cultural i una desena de museus i centres de visitants.

El geoturisme es perfila com una eina per al desenvolupament econòmic sostenible del territori esdevenint un reclam per atreure turistes. El geoparc permetrà atraure visites d'investigadors i geòlegs, persones interessades en el geoturisme i un segment de turisme relacionat amb la formació (escoles i centres educatius d'arreu del món).

Què és la Xarxa Europea de Geoparcs?
Fundada el 2000, la Xarxa Europea de geoparcs (EGN) té per objecte protegir la geodiversitat, promoure el patrimoni geològic per al públic en general, així com per donar suport al desenvolupament econòmic sostenible dels territoris geoparcs principalment a través del desenvolupament del turisme geològic.

Originalment composta per quatre territoris, la xarxa compta actualment amb una cinquantena de geoparcs. La xarxa està finançada pels seus membres i per mitjà de les ofertes col · lectives de finançament de la Unió Europea per a projectes comuns.
El 2001, la Xarxa Europea de geoparcs va signar un acord formal amb la Divisió de Ciències de la Terra de la UNESCO pel qual la UNESCO va donar el seu suport a la xarxa.

Més informació a:
www.europeangeoparks.org
www.parcgeologic.cat
www.facebook.com/parcgeologiciminer

Arxiu del blog