07 de setembre 2012

Súria celebrarà una Diada reivindicativa


Els actes s'allargaran del 8 al 15 de setembre

La reivindicació nacional, la recuperació històrica, la cultura i l'esport centraran la celebració de la Diada Nacional de l'Onze de Setembre a Súria. El programa s'iniciarà dissabte vinent, 8 de setembre, amb diferents actes commemoratius del 50è aniversari de l'Agrupació Sardanista de Súria: la inauguració d'una exposició històrica a Cal Balaguer del Porxo, una cercavila i una audició-exhibició de sardanes.

L'acte central de la Diada a Súria tornarà a ser la tradicional hissada de la Senyera a La Torre a partir de les 9.30 h. del dimarts, 11 de setembre, durant el qual es llegirà el manifest de la Diada, es cantarà Els Segadors i s'oferiran actuacions del Tro Gros, la colla castellera Salats i els Bastoners de l'Agrupació Sardanista. Com en les anteriors edicions, l'acte acabarà amb un esmorzar per a tothom al peu de la Torre.

Al llarg del matí del mateix dimarts, 11 de setembre, la plaça de Sant Joan i el seu entorn serà l'escenari d'altres activitats que en els darrers anys s'han consolidat en el programa de la Diada: la Trobada de Puntaires, la Trobada d'Intercanvi de plaques de cava, la pedalada en BTT, la sortida de motos i cotxes clàssics, i les partides d'escacs, amb la presència del Mestre Internacional Joan Mellado Treviño.

Coincidint amb la celebració de l'Onze de Setembre, el Centre d'Esports Súria clourà el seu centenari amb un partit amb el F.C. Santboià. Prèviament s'oferiran actuacions de la colla castellera Salats i dels Geganters i Grallers del Poble Vell al camp municipal de futbol.

L'historiador i promotor cultural Víctor Cucurull i Miralles serà dilluns,10 de setembre, a la Biblioteca Pública per oferir la conferència "L'altra història de Catalunya", un repàs de fets destacats, sovint poc coneguts, que han configurat la identitat nacional catalana i ofereixen les claus per interpretar el present i definir el futur del país.

El programa commemoratiu de la Diada acabarà el dissabte, 15 de setembre, amb l'espectacle "Josep Maria de Sagarra i el seu temps. Música, pintura i literatura", a càrrec de la coral Regina de Manlleu (Osona). Es tracta d'un homenatge multidisciplinar al conegut escriptor català, que la coral manlleuenca va estrenar el passat mes de juny amb motiu dels seus 25 anys d'activitat musical. L'acte forma part del programa Súria Municipi Lector.

L'organització dels actes de l'Onze de Setembre a Súria és a càrrec del Grup de Trabucaires del Tro Gros i l'àrea de Cultura de l'Ajuntament, amb la col·laboració de l'Agrupació Sardanista, la colla castellera Salats, el Casal de la Dona, el Foment Cultural, el Centre d'Esports, el Club d'Escacs i la Unió Ciclista Mig-Món.

El programa d'actes de la Diada Nacional a Súria és el següent:

Dissabte, 8 de setembre
  • 18.00 h. Inauguració de l'exposició commemorativa del 50è aniversari de l'Agrupació Sardanista. Lloc: Cal Balaguer del Porxo.
  • 20.00 h. Cercavila amb els bastoners i grallers de l'Agrupació Sardanista. Recorregut: des del Poble Vell fins a la plaça de Sant Joan.
  • 21.00 h. Audició-exhibició de sardanes amb la Cobla Súria. Lloc: plaça de Sant Joan.
Dilluns, 10 de setembre
  • 20.00 h. Xerrada: "L'altra història de Catalunya". A càrrec de l'historiador Víctor Cucurull i Miralles. Lloc: Biblioteca Pública.
Dimarts, 11 de setembre
  • 8.00 h. Concentració de motos i cotxes clàssics. Obertura d'inscripcions. Lloc: plaça de Sant Joan.
  • 8.00 h. Sortida de la pedalada en BTT des de la plaça de Sant Joan. El recorregut passarà per pistes forestals de la serra de Costafreda fins a la Torre.
  • 9.00 h. Sortida de la caminada cap a la Torre.
  • 9.30 h. Hissada de la Senyera a la Torre. Lectura del manifest i cant d'Els Segadors. Galejada dels trabucaires del Tro Gros i actuacions de la colla castellera Salats, Bastoners de l'Agrupació Sardanista i Ball de Cascavells del Tro Gros. A continuació, esmorzar per a tothom al peu de la Torre.
  • 10.00 h. 13a Trobada de Puntaires. Lloc: plaça de Sant Joan.
  • 10.00 h. 8a Trobada d'Intercanvi de Plaques de Cava. Lloc: plaça de Sant Joan.
  • 10.00 h. Partides d'escacs i escacs gegants. Lloc: plaça de Sant Joan.
  • 10.30 h. Partides simultànies d'escacs amb el Mestre Internacional Joan Mellado Treviño. Lloc: plaça de Sant Joan.
  • 11.00 h. Sortida de motos i cotxes clàssics des de la plaça de Sant Joan. Recorregut per Súria, Valls, Salo, Castelltallat, Callús i Súria.
  • 13.00 h. Arribada de les motos i cotxes clàssics. Lloc: plaça de Sant Joan.
  • 16.30 h. Cloenda del centenari del Centre d'Esports Súria. Actuacions de la colla castellera Salats de Súria i dels Geganters i Grallers del Poble Vell. Posteriorment, a partir de les 17.00 h., partit de futbol entre el Centre d'Esports Súria i el F.C. Santboià. Lloc: camp municipal de futbol.
Dissabte, 15 de setembre
  • 20.00 h. "Josep Maria de Sagarra i el seu temps. Música, pintura i literatura". Espectacle a càrrec de la Coral Regina (Manlleu). Acte inclòs en el programa Súria Municipi Lector. Lloc: teatre del Foment Cultural.

Arxiu del blog