19 de setembre 2012

L'ampliació de la muntanya de sal no afecta a la seva impermeabilització

Iberpotash diu que l'ampliació és necessària per cobrir l'explotació del subsòl abans del seu tancament definitiu

 
 La muntanya de sal del Cogulló de Sallent, també anomenat Montsalat. Foto: Estefania Escolà 

Iberpotash ha emès un comunicat informant que l'ampliació del dipòsit salí de la muntanya de sal del Cogulló a Sallent és necessària per emmagatzemar els propers mesos la sal que s'extreu del subsòl i que no es comercialitza encara abans del tancament de l'explotació salina.

La multinacional recorda que el Departament de Medi Ambient va fixar les condicions per a l'ampliació l'any 2007 i que el POUM municipal de 2010 en va preveure la zona concreta. És per això que, segons l'empresa, la impermeabilització de la zona i la recollida de lixiviats ha estat prevista d'acord amb els requeriments de Medi Ambient. Iberpotash recorda que és el mateix POUM de 2010 el que preveu l'eliminació del dipòsit de la Butjosa tot reconvertint l'àrea industrial a l'oest de la C-16.


Iberpotash prepara l'ampliació de la muntanya de sal de Sallent

Passarà a ocupar una superfície de 565.584 m2 segons denuncia la plataforma Prou Sal

 
 Ampliació de la muntanya de sal de Sallent, en vermell. Foto: Prou Sal
La plataforma Prou Sal ha emès un comunicat en el qual afirma que Iberpotash prepara l'ampliació de la muntanya de sal del Cogulló, a Sallent. Segons la plataforma els plans de la multinacional estan molt avançats, i ja han entregat a l'Ajuntament de Sallent el pla especial urbanístic, amb el detall de tot el projecte.

L'ampliació es preveu fer a continuació de la muntanya actual, a la zona nord-oest, direcció Santpedor. La superfície que ocuparà l'escombrera passarà de 488.748 m2 a 565.584m2, una ampliació de 76.836m2, un 16% més. És a dir, passarà a ocupar una superfície equivalent a 88 camps de futbol. La nova ampliació permetrà emmagatzemar 7,7 milions de m3 addicionals.

La Plataforma Prou Sal troba un "autèntic despropòsit" aquesta nova demanda, que segons diuen serà acceptada tant per l'Ajuntament de Sallent com per la Generalitat, sobretot perquè al fer l'ampliació just a continuació de la muntanya actual la plataforma considera que "n'impossibilita la seva impermeabilització" i perquè el runam del Cogulló encara no compleix la majoria de requisits que li va marcar l'autorització ambiental que va legalitzar l'actual abocador.

A més a més, continua Prou Sal, l'ampliació de la muntanya no ve acompanyada per cap pla de reducció dels residus ni a curt ni a llarg termini, amb la qual cosa "s'està hipotecant, encara més, la salut medi ambiental de la zona i de la conca del Llobregat en general".

Arxiu del blog