31 de gener 2012

«¡Ajajá!» clama Súria


Màrius Serra i els palíndroms del surienc Pere Ruiz omplen la Biblioteca amb jocs de paraules

Marius Serra, entre el palindromista surienc Pere Ruíz i la regidona Ana Pérez. Foto: AjSú
La màgia de les paraules va protagonitzar ahir, dijous, la presentació del llibre ‘¡Ajajá!', del palindromista surienc Pere Ruiz, que va comptar amb la participació de l'escriptor i enigmista Màrius Serra. Prop d'un centenar de persones va assistir a l'acte, que va tenir lloc a la Biblioteca Pública, dins del programa de la Festa de Sant Sebastià, i que va marcar l'inici de les activitats públiques del programa Municipi Lector per a aquest curs 2011-12.

En una xerrada plena de complicitat i somriures, Màrius Serra va reivindicar el jocs verbals com a acte creatiu, font de plaer i mitjà ideal per millorar la nostra capacitat lectora, aprofundir en el coneixement de les llengües i, en conseqüència, "créixer com a éssers humans".

Màrius Serra va afirmar que la llengua sovint ens intimida perquè "no hi juguem prou", oblidant el component lúdic que hi ha darrere les paraules i que queda al descobert gràcies als jocs verbals, mostrant-nos significats inesperats que ens fan riure o que ens aporten noves perspectives de la realitat.

Com a exemple, va comentar un dels palíndroms inclosos al llibre de Pere Ruiz, que l'autor surienc va escriure molt abans de fer-se públic l'escàndol econòmic que afecta un membre de la família reial espanyola: "Oro y yerno son rey y oro". Segons Màrius Serra, la simetria d'aquestes frases que es poden llegir d'esquerra a dreta, i també a l'inrevès, "han fascinat a totes les literatures" per la seva capacitat de sorprendre'ns "i descol·locar-nos".

El llibre '¡Ajajá!', editat per l'editorial mexicana Praxis, aplega prop de 2.500 palíndroms escrits per Pere Ruiz, exprimint a fons les possibilitats d'aquest gènere en diferents alfabets, incloent-hi els jeroglífics egipcis o el llenguatge dels signes, entre d'altres. L'autor surienc, president del Club Palindromista Internacional, va explicar que el volum és "un recorregut" per la seva obra palindròmica, que abasta diferents gèneres de prosa i poesia.

Per a Pere Ruiz, els palíndroms són "la joia de la corona" dels jocs verbals per la seva dificultat i el plaer que proporcionen als seus autors i lectors. Pere Ruiz va afegir que el conreu d'aquesta disciplina literària a totes les edats permet "ser més expressiu i tenir més domini del llenguatge".

Al començament de l'acte, la regidora d'Educació i Cultura, Ana Pérez, va explicar que els palíndroms seran un dels eixos del programa Municipi Lector en l'actual curs, amb la col·laboració del propi Pere Ruiz. Entre les activitats previstes figura un concurs de palíndroms, amb un jurat format per membres del Club Palindròmic Internacional i l'escriptor Màrius Serra, i tallers amb el prestigiós il·lustrador Gusti.

Segons la regidora de Cultura i Educació, el programa Municipi Lector "ens permet treballar conjuntament a tots els agents que estem fomentant la lectura". Totes les activitats compten amb la participació dels centres d'ensenyament de la vila, sota la coordinació de la Biblioteca de Súria.

En el transcurs de la xerrada, Màrius Serra va recollir paraules i expressions característiques de Súria, aportades pels propis assistents, per a la seva secció ‘Paraules en ruta', del programa de TV3 ‘Divendres'. Un equip d'aquest popular espai serà a Súria els propers dies 13, 14 i 15 de febrer per fer-hi diferents connexions i entrevistes amb persones de la vila.

La secció de Màrius Serra serà emesa en directe el dilluns, 13 de febrer, a partir de les 17.00 h. des de la plaça de Sant Joan. Totes les persones interessades en aportar-hi dites i paraules populars de la vila estan convidades a participar-hi.

Arxiu del blog