26 de gener 2012

Súria acull la presentació del Parc Geològic i Miner


Ferran Climent, Josep Maria Canudas i Joan Vinyes, en l'acte de presentació del Parc Geològic i Miner de la Catalunya Central. Foto: AjSú
El Parc Geològic i Miner de la Catalunya Central, en el qual participa Súria, pot convertir-se en un motor de desenvolupament territorial basat en un turisme sostenible, de qualitat i respectuós amb l'entorn i amb les persones. Així es va remarcar ahir, dimarts, en la primera presentació pública del projecte, que va omplir el saló de sessions de la Casa de la Vila. L'acte formava part del programa de la Festa de Sant Sebastià, que continuarà fins al proper diumenge, 29 de gener.

En la presentació del projecte van intervenir l'alcalde Josep Maria Canudas, el conseller comarcal de Turisme, Joan Vinyes, i el director científic del Parc, Ferran Climent. El Parc Geològic i Miner és una iniciativa que va néixer l'any 2010 per revaloritzar i donar a conèixer el patrimoni geològic de la comarca. L'Ajuntament de Súria hi participa al costat del Consell Comarcal del Bages, els ajuntaments de Moià i Collbató, el patronat de la Muntanya de Montserrat i el Museu de Geologia Valentí Masachs (Manresa).

Durant l'acte, l'alcalde de Súria va referir-se a la importància del patrimoni geològic de la vila, amb elements tan simbòlics i representatius com la falla del Mig-Món. Josep Maria Canudas va explicar que l'Ajuntament mantindrà el seu suport al projecte, seguint la línia dels anteriors equips de govern municipal.

Per la seva banda, el conseller comarcal de Turisme va remarcar que el patrimoni geològic de la Catalunya central "és impressionant" i "únic a nivell mundial", com en els casos de Montserrat, Cardona, Súria, Collbató i Moia. Segons Joan Vinyes, "hem de sumar entre tots i col·laborar per donar una imatge visible de comarca", desenvolupant els recursos turístics que permetin aprofitar el potencial del territori en aquest àmbit.

El director científic del Parc va explicar que el projecte permet "aglutinar" iniciatives desenvolupades en els darrers anys per diferents agents públics i privats. Segons el director científic del Parc Geològic i Miner, les possibilitats de desenvolupament i els beneficis per al territori "poden ser realment importants". En relació amb el patrimoni geològic de Súria, Ferran Climent va dir que zones com Mig-Món o la falla de Tordell "són de gran importància geològica".

Els desenvolupament del Parc Geològic i Miner permetria articular una oferta turística àmplia per a un públic familiar o especialitzat, amb activitats molt variades com senderisme, rutes de bicicleta de muntanya, visites al patrimoni natural i industrial, escalada, turisme rural o activitats gastronòmiques, entre d'altres. El passat juliol van ser presentades les primeres dues rutes del Parc Geològic i Miner, una de les quals inclou les falles del Tordell i Mig-Món, les roques evaporítiques, la zona de Joncarets i el patrimoni miner de Súria.

El Parc Geològic i Miner confia en integrar-se a partir del setembre vinent en la Xarxa de Geoparcs d'Europa, per a la qual ha presentat la seva candidatura. Es tractaria del primer geoparc català de la Xarxa, que està emparada per la UNESCO i de la qual formen part actualment quaranta-nou geoparcs europeus. Segons es va comentar durant l'acte de presentació a Súria, la integració del Parc Geològic i Miner en la Xarxa europea contribuiria decisivament a la seva projecció internacional.

Coincidint amb la presentació del projecte a Súria, aquesta setmana han estat instal·lats diferents plafons informatius sobre el Parc Geològic i Miner al pati interior de la Casa de la Vila. Es tracta de la primera vegada que aquests plafons s'exposen públicament. També és el primer cop que aquest emblemàtic espai de la Casa de la Vila és utilitzat amb aquesta finalitat des de les darreres obres de remodelació de l'edifici consistorial.

Arxiu del blog