04 de juny 2011

Súria fa el canvi després de quatre mandats socialistes

JORDI ESCUDÉ/SÚRIA El govern de Súria canviarà de color després de quatre mandats consecutius de lideratge socialista. CiU, encapçalat per Josep Maria Canudas i amb quatre regidors, prendrà les regnes del consistori gràcies a un pacte tripartit amb els tres regidors de l'AIS, liderat per Miquel Caelles, i amb el republicà Àngel López. El PSC i els independents del GIS (amb tres regidors cada un) es quedaran a l'oposició.

Aquesta seria la composició del nou Ajuntament, segons ha pogut saber aquest diari, després que les tres forces arribessin a un preacord en una reunió confirmada pels seus respectius líders i mantinguda dimecres al vespre. Tanmateix, ahir es mostraven cautelosos a l'hora de fer cap declaració al respecte, a l'espera d'establir oficialment el preacord per escrit que es preveu per a aquesta tarda, i que serà el primer pas per al nomenament de Josep M. Canudas com a nou alcalde de Súria en l'acte de constitució dels nous ajuntaments que tindrà lloc el proper 11 de juny.

L'acord de dimecres que donarà forma al nou govern va ser la culminació d'unes primeres trobades mantingudes la setmana passada entre els tres grups per separat per conèixer les seves posicions a nivell programàtic. En aquesta primera ronda ja es van començar a establir els primers punts en comú, que s'acabaran materialitzant en un preacord oficial aquesta tarda. Ho explicava ahir el líder d'ERC, Àngel López. Reconeixia que "per a nosaltres, la primera opció era parlar amb la llista més votada, i donar-li prioritat si vèiem que ja hi havia una bona entesa", que en el seu cas passava bàsicament "per no rebaixar les prestacions actuals en serveis socials i ensenyament, i garantir també una dotació pressupostària per a la millora dels equipaments esportius al llarg del mandat". I és que en aquest nou cartipàs, ERC podria mantenir la regidoria d'Esports i Joventut que ja ostenta actualment, i alhora podria assumir la de Participació Ciutadana i Solidaritat i una cartera específica dedicada a l'organització de la festa major. Tanmateix, la distribució de carteres és una qüestió que es preveu acabar de definir en la trobada d'aquesta tarda.

Un revés per al PSC

L'oficialització d'aquest nou tripartit suposarà un gir radical en l'orientació política surienca, tenint en compte que el líder socialista, Antoni Julián, passarà a l'oposició després de quatre mandats consecutius al capdavant del consistori, un dels quals ha estat amb majoria absoluta. El 2007, en què va obtenir cinc regidors, el PSC ja va haver de recórrer a un pacte tripartit per poder formar un govern estable, i ho va fer amb Àngel López, d'ERC, i amb Juan José González, del GPS, que ara s'ha quedat sense representació al consistori. Aquesta vegada, el daltabaix socialista ha estat encara més profund i s'ha quedat amb només tres regidors, que pràcticament l'abocaven a l'oposició ja només d'entrada.

Per la seva banda, el GIS, que tenia opcions de formar govern amb un pacte bipartit amb CiU o amb una aliança a tres bandes amb el PSC, també es quedarà finalment a l'oposició en el moment que es faci oficial el nou acord. El seu líder, Santi Filló, encaixava ahir amb esportivitat la nova situació, tot i admetre que "ens hauria agradat poder formar govern , i hi hauríem pogut aportar una bona experiència". Tanmateix, "si la decisió és aquesta, no hi tenim res a dir, perquè l'important és el futur de Súria. Farem la labor de control que ens pertoca, i amb la mà estesa per a tot el que faci falta".

Arxiu del blog