30 de juny 2011

La Campanya d'Excavació Arqueològica a Súria torna a les Guixeres


 
Excavacions a les Guixeres. Foto: AjSú

Gairebé una trentena de persones participen en la setena Campanya d'Excavació Arqueològica a Súria, que es va iniciar dilluns a la zona de les Guixeres. Els objectius principals d'aquesta edició són finalitzar els treballs desenvolupats en els anys anteriors sobre les restes de l'església de Sant Pere del Puig i realitzar diversos sondeigs al Puig de Sant Pere per intentar treure a la llum les restes d'una torre medieval.

La Campanya d'Excavació Arqueològica és una iniciativa de l'àrea de Cultura de l'Ajuntament de Súria, amb la col·laboració de l'institut Mig-Món i de la família propietària dels terrenys. Els treballs es perllongaran fins al proper 8 de juliol amb la participació voluntària d'estudiants d'aquest centre d'ensenyament, estudiosos i altres persones interessades en el món de la recerca històrica.

La direcció tècnica d'aquesta setena edició és a càrrec de l'arqueològa Cristina Belmonte, que ja va participar en la Campanya d'Excavació Arqueològica de l'any passat. L'empresa especialitzada Arqueociència Serveis Culturals SL (Artés) també ha tornat a assumir la realització de la iniciativa, que compta amb l'autorització i el suport del Servei d'Arqueologia i Paleontologia de la Generalitat.

La darrera edició de la Campanya va representar un gran avenç per a la posada en valor de l'àrea patrimonial de les Guixeres, amb el descobriment d'importants elements arquitectònics de l'antiga església, documentada des del segle XI. Juntament amb l'antic Mas de la Vilella Vella i l'esmentada torre medieval, el temple és un dels edificis principals d'aquest històric nucli surienc, que va ser una important zona productora de guix des de l'edat mitjana fins a les primeres dècades del segle XX.

Des de la seva primera edició, la Campanya d'Excavació Arqueològica a Súria pretén avançar en el coneixement del passat de la vila a través d'una investigació rigorosa i dirigida per especialistes. L'altra vessant destacada del projecte és la pedagògica, amb la participació voluntària d'estudiants que, d'aquesta manera, coneixen el funcionament d'un camp arqueològic i participen en el descobriment de restes històriques que enriqueixen el patrimoni local.

Arxiu del blog