16 de gener 2013

La construcció de la rampa d'Iberpotash continua amb normalitat (ampliació i inclou resolucions )



 
SANTI SANZ
El Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya ha ordenat la paralització provisional de les obres de construcció de la rampa de la mina de Cabanasses d’Iberpotash en entendre que s’ha comès una infracció greu en fer obres al subsòl sense comptar amb la corresponent llicència, segons informa avui el diari La Vanguardia.


A més a més, el Departament de Territori i Sostenibilitat ha emès una resolució en la que s’insta a l’Ajuntament de Súria que revisi la llicència concedida a l’empresa minera per obrir una pista forestal, amb caràcter provisional, d’accés a la futura rampa al mateix temps que obre un expedient sancionador a l’empresa minera i al propietari dels terrenys, Joan Castellà, per falta considerada molt greu. Castellà és el primer tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Súria i regidor de Seguretat Ciutadana i Via Pública.

L’article 211 del Decret legislatiu 1/2010, de 3 d’agost, pel qual s’aprova el Text refós de la Llei d’urbanisme,especifica que les infraccions urbanístiques es classifiquen en molt greus, greus i lleus. Les infraccions de caràcter greu se sancionen amb una multa de fins a 150.000 euros i les molt greus fins 1,5 milions d’euros. La multa s’ha d’incrementar «fins a la quantia del benefici obtingut pels infractors, si aquest és superior a la multa imposada».

Ni l’Ajuntament de Súria ni Iberpotash han rebut cap tipus de notificació oficial respecte aquesta resolució del Departament de Territori i Sostenibilitat.

Fonts de la companyia minera s’indiquen que a hores d’ara es mantenen els treballs de construcció de la rampa a la mina de Cabanasses, de la que ja s’han foradat uns 500 metres. Les mateixes fonts assenyalen que aquest tipus de resolucions «formen part del procediment administratiu habitual» i que només és una qüestió « purament d’interpretació tècnica» que es troba en vies de propera solució.


La rampa estarà entrarà en funcionament el 2014 i comptarà amb una distància de 4,7 quilòmetres i un màxim de 900 metres de profunditat que permetrà incrementar l’extracció de potassa i sal. Concretament, la nova infraestructura s’incrementarà la producció un 40% i s’evitarà l’actual sistema de transport del mineral en camions pel nucli urbà.

Amb una inversió de 45 milions d’euros, els treballs de perforació del túnel són a càrrec de la unió temporal d’empreses (UTE) formada per Copisa i Ferrovial. No obstant això, el control de l’execució de les obres és
a càrrec de la mateixa Iberpotash.

Aquesta obra forma part del pla d’inversions Phoenix, que, en tres fases i fins al 2020,  contempla destinar fins a 600 milions d’euros a doblar la producció de potassa a la mina de Súria –passar dels 2 milions de tones actuals (entre Súria i Sallent) a 4 milions–.

La primera fase del Pla Phoenix contempla inversions per un import de 200 milions d’euros per al període 2011-14 i entre les principals actuacions destaquen la construcció d’una planta de tractament de sal vacuum i la rampa d’extracció que es va presentar d’una manera pública el passat 18 d’octubre.


Arxiu del blog